Наистина ли спират рехабилитации в Панчарево, за да настанят украинци

Снимка: ФБ на СБПЛР „Панчарево“

В публикация, споделена стотици пъти в социалните мрежи, се твърди, че от Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в „Панчарево“ се извеждат болните, за да бъдат настанени 80 бежанци от войната в Украйна. В публикацията се казва още, че „спират животоспасяващи рехабилитационни курсове на хора, прекарали тежки инсулти, с тежки травми, подлежащи на възстановяване“.


Твърдение: Спират рехабилитационни курсове в Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в „Панчарево“, за да настанят украински граждани

СБПЛР „Панчарево“ е най-голямата специализирана болница за рехабилитация и физиотерапия в София. Тя е и единствената общинска подобна в столицата. Разполага с пълна гама от физикални и рехабилитационни средства за лечението на пациенти от цялата страна.

Като общинска болница, от Столичната община заявяват в официално съобщение, публикувано на сайта си, че СБПЛР в „Панчарево“ не е прекъсвала дейността си и продължава лечението на своите пациенти. Оттам уточняват, че за момента „лечебното заведение разполага със свободни легла, на които биха могли да се настанят възрастни украински граждани, които имат нужда от медицински грижи“.

От Столичната община заявяват още, че заради погрешно тълкуване на подготовката за приемането при нужда на възрастни граждани на Украйна, ръководството на лечебното заведение ще дава допълнителни разяснения на своите пациенти и техните близки.

В отговор на запитвания, свързани с казуса, от Министерството на здравеопазването също излязоха с официална информация по случая.

Оттам съобщават, че „не е издавана заповед, нито в писмена, нито в устна форма, за извеждането на пациенти от рехабилитационни центрове или други здравни заведения, за да бъдат настанявани украински граждани“. От министерството молят гражданите, които имат подобна информация, да сигнализират институцията.


Екипът за проверка на факти се свърза с управителя на СБПЛР „Панчарево“ д-р Андрей Андреев.

В телефонен разговор той заяви, че болницата разполага с 90 легла за пациенти. В момента около 40 от тях са свободни и ще бъдат организирани, така че да могат да приемат болни бежанци от Украйна, но това не означава, че ще спрат рехабилитационните курсове на пациентите, които в момента са там.

В никакъв случай не можем да оставим нашите пациенти“, каза д-р Андреев и уточни, че до няколко дни ще бъде направена организация за прием и на украински граждани.

Заключение

Твърдението, че спират рехабилитационни курсове в Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в „Панчарево“, за да настанят украински граждани е ПОДВЕЖДАЩО. От болницата няма да бъдат извеждани пациенти или да бъдат спирани курсове на лечение. До няколко дни, наред с българските граждани, в свободния си капацитет СБПЛР „Панчарево“ ще приема и болни украински бежанци за лечение.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март. "Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и..

публикувано на 19.02.24 в 06:00

Може ли българската литература да стане скучна и ленива?

Споделяна над 1200 пъти публикация във Фейсбук критикува провелата се наскоро конференция в Софийския университет "Св. Климент Охридски" на тема "Леност и скука в българската литература" . Изразеното мнение  в социалната мрежа за конференцията е, че целта ѝ е "да превърне българската литература в синоним на леност, скука, глупост и безумие" (виж..

публикувано на 12.02.24 в 06:00

Докога ще бъдат сечени български монети?

В споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация се твърди, че възпоменателната монета "Света Богородица - Златна ябълка" , която наскоро бе пусната в обращение, ще бъде една от последните български монети. Посочва се, че след това монети с номинали в български лев няма да се секат никога повече.  "Ако правителството остане до края на годината е..

публикувано на 05.02.24 в 06:00

Участват ли деца от столично училище в проукраинска акция?

„Днес в 12:00 часа в 150-то училище в Дружба 2 се прави това от снимката. Деца веят украинското знаме и викат "Слава Украйна" под съпровода на възпитатели, които ги снимат,“ пише във Фейсбук общинският съветник от партия "Възраждане" Деян Николов. Той публикува и снимка в доказателство на думите си. Този пост от събота, 20 януари, е споделен над..

публикувано на 01.02.24 в 06:00

Стара снимка внушава, че в София има безплатно паркиране за украински автомобили

Снимка, споделена през последните дни стотици пъти във Фейсбук, внушава, че на паркинг до Националния дворец на културата са обособени безплатни места за паркиране на автомобили с украинска регистрация.  Твърдение: На паркинга до НДК са обособени безплатни места за автомобили с украинска регистрация След началото на войната на Русия в Украйна..

публикувано на 29.01.24 в 06:00

Болест Х не съществува, в Давос обсъждат хипотетични сценарии при нова пандемия

Във връзка с дискусия на Световния икономически форум в Давос на 17 януари на тема "Подготовка за Болест Х", многобройни публикации в социалните и традиционните медии алармират, че въпросната Болест Х е реална и непосредствена заплаха за обществото. Една от публикациите гласи: "Световният икономически форум ни готви среща с "Болестта Х" и..

публикувано на 22.01.24 в 06:00

Не е вярно, че Столичната община е отменила честванията за 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев

Широк отзвук получи през последните дни темата за честването на 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев в София. В множество публикации в социалните медии, както и в онлайн изданията на всекидневници, бяха публикувани статии, в които се твърди, че Столичната община е отменила официалните чествания за Деня на Христо Ботев. Първоизточникът на..

публикувано на 15.01.24 в 06:00

Има ли план за демонтиране на Паметника на свободата на Шипка?

Преди повече от 7 години Инспекторатът към министерството на културата с цел опазване на културно-историческото наследство и със заповед на кмета на Казанлък екипът на Национален парк-музей "Шипка – Бузлуджа" разработва цялостен проект за реставрация на паметника. След дълъг период на подготовка официално започва ремонтът на Паметника на свободата..

публикувано на 11.01.24 в 06:00
Проруски протест в Харков, 8 март 2014 г.

Старо видео подвежда за настроенията в Харков спрямо Русия

Скорошен пост в социалната мрежа Фейсбук твърди, че жителите на североизточния град Харков "искат миротворчески руски войски". "НАЙ-ВАЖНОТО ДНЕШНО ВИДЕО!!! ЖИТЕЛИТЕ на ХАРКОВ ИСКАТ МИРОТВОРЧЕСКИ РУСКИ ВОЙСКИ. Това няма да видите по телевизиите. СПОДЕЛЯЙТЕ ИСТИНАТА!", гласи текстът към видеоклип, чийто източник не е посочен.  Твърдение:..

публикувано на 08.01.24 в 06:00

Сатиричен сайт стои зад реклама на мъжка бременна кукла

Потребители във Facebook изразяват възмущение от "произведена серия от бременна мъжка кукла Кен". Споделено е видео, напомнящо на телевизионна реклама, която гласи, че не съществува дефиниция за "жена" и, че "гаджето на Барби (Кен - б.а.) се сдобива с така необходимата и мащабна промяна".    Рекламата е предизвикала вълна от недоволство и през миналата..

публикувано на 28.12.23 в 06:00