Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия. 

Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е това, че съпругът ѝ се е преоблякъл като кралската стража, за да се пошегува с нея. 


Още през 2019 г. снимката с това описание е публикувана и в страница с историческа насоченост:


Каква е истината?

Проверка на изображението в Google показва, че то е реално. Разпространявано е от много години насам, а в някои чуждестранни сайтове дори със същото описание.

Някои медийни сайтове (като този на вестник Sun например) посочват като източник на снимката Associated press, където при търсене с ключови думи откриваме изображението.


Оказва се, че то датира от 15 април 2003 г., а негов автор е Крис Йънг, работещ тогава за Press Association. 

При търсене на изображението в базата данни на PA Images по ключови думи и дата намираме и оригиналната снимка, както и допълнителни фотоси от събитието. А от описанието им става ясно, че усмивката на Кралицата е заради суматохата, настъпила от появата на рояк пчели. Всъщност Крис Йънг е единственият фотограф на събитието в Уиндзор, на което се е провеждала проверка на елитния полк на Кралската гренадирска гвардия.

„Тя се изкиска като малко момиченце и той също се засмя. Мислех, че реакцията и на двамата беше уникална“, спомня си фотографът през 2021 г. пред Би Би Си. Други снимки от PA ясно показват пчелите, както и още реакции от кралицата, Филип, гвардейците и гостите на събитието. На 16 април 2003 г. снимката е публикувана във вестник Edmonton. А случката с пчелите е описана и в брой на The Windsor Star.

Не е необичайно и това, че принц Филип е бил облечен в униформа на Гренадирската гвардия. От 1975 г. до 2017 г. той е бил полковник от полка. През декември 2017 г. ролята поема принц Андрю. През годините са правени много снимки на принц Филип, облечен в униформата (например туктук и тук). 

Заключение

Твърдението, че принц Филип е облечен в униформа на Гренадирската гвардия, за да се шегува с кралица Елизабет II, е НЕВЯРНО. Принцът и кралицата са се смеели на хаоса, предизвикан от рояк пчели, преди началото на церемония в замъка Уиндзор през 2003 г. Принцът е облечен в униформа, тъй като по това време е бил полковник от Гренадирската гвардия. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

Свързани подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“. Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в..

публикувано на 06.10.22 в 07:05

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00

Не е вярно, че библиотеката в Дрезден ще гори книги от руски автори, за да се отоплява

В публикация, споделена стотици пъти в различни социални платформи като Фейсбук и Туитър, се казва, че библиотеката в Дрезден моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата. Публикацията е под формата на писмо, с логото на SLUB ( Sächsische Landesbibliothek - Staats- und..

публикувано на 15.09.22 в 07:00

Наистина ли пускат нова лека кола "Лада" за 7000 лева?

Западните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна доведоха до различни икономически и социални изменения. След започването на войната на 24 февруари редица водещи чужди компании напуснаха и продължават да се изтеглят от територията на Русия. Това се случи и с повечето големи автомобилни производители, които спряха дейността си на..

публикувано на 12.09.22 в 07:00

Не е вярно, че фирма на Ангел Кунчев е взелa 30 милиона лева за маски

След увеличаването на случаите на коронавирус, което беше регистрирано през месец юли, в групи в социалната мрежа Фейсбук стана популярно твърдението, че повишаването на регистрираните случаи на Covid-19 е режисирано с цел финансово облагодетелстване на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според постовете и коментарите към тях..

публикувано на 05.09.22 в 07:00

Псевдонаучна публикация твърди, че вируси не съществуват, само екзозоми

В началото на месеца една наукообразна публикация набра доста споделяния във Фейсбук. Става дума за следното: „Човешката клетка излъчва екзозоми, когато е подложена на някакъв стрес: химически, термичен, йонизираща радиация, 5G, други високочестотни вълни, при натравяне с нано-частици и т.н. Както носът отделя секрет, очите отделят съзли и т.н. когато..

публикувано на 02.09.22 в 07:00

Наистина ли "освободена" украинка се отказва от украинското си гражданство, като си къса паспорта

Проруски настроена дама от Мариупол набра слава с видео в TikTok. На клипа русокосата жена с никнейм nata.mana4detok къса тържествено украинския си паспорт - страница по страница, след което взема руския си документ за самоличност и го притиска щастливо до гърдите си. Всичко това под звуците на руския химн в рокверсията на "Любе" и с надпис, гласящ:..

публикувано на 25.08.22 в 07:00

Неактуална информация за работещи пенсионери се разпространява във Фейсбук като нова

През юли десетки страници във Facebook разпространяват информация, според която над 1650 пенсионери, които работят в държавната администрация, ще бъдат освободени след Нова година. Новината предизвиква хиляди коментари и реакции. Споделените линкове препращат към сайтове, в които текстът изглежда по един и същи начин, а като източник се посочва..

публикувано на 22.08.22 в 07:00