Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

Снимка: Медиен център на батальона

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“.

Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи

В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в украинската столица Киев.

БНР разполага с архивирания оригинал на статията от faktibg.eu. Тук публикуваме само скрийншоти от нея, защото самото видео може да бъде стресиращо за читателите ни.

Скрийншот от статията на сайта faktibg.eu.

Снимката, която е сложена преди видеото в статията, е взета от сайта на Българската телеграфна агенция - кадърът е с логото на БТА. На снимката се виждат мъже във военни униформи, които носят знамена с логото на батальона "Азов". В далечината се вижда църквата "Свети Архангел Михаил" с характерните за нея златни куполи. Храмът е главната катедрала на Украинската православна църква и е част от манастира, който носи същото име - "Свети Архангел Михаил". Комплексът се намира в столицата на Украйна Киев, което доказва, че снимката е правена в съответния град. Снимката с известната за Киев църква обаче няма нищо със самото видео, за което в статията се твърди, че е правено в украинската столица. На записа не присъстват нито мъжете в униформи с лого на батальона "Азов", нито се вижда храмът или друга киевска забележителност.

Скрийншот от статията на сайта faktibg.eu.

Видеоматериалът е с дължина от 44 секунди, като качеството на записа не е високо. На него се виждат двама души, които са вързани за стълбове и са частично съблечени. Мъж, облечен в тениска, спортни шорти и спортни обувки, удря завързаните лица с предмет, който прилича на колан.

Самото видео е публикувано за първи път в приложението "Телеграм" в канала "Днепр Криминальный" на 7 август 2022 г. Коментарът към него гласи, че в "Павлоград са били заловени двама крадци, които до пристигането на полицията са били жестоко възпитани "по народен начин".


"Днепр Криминальный" е канал, в който се публикуват кадри от реални военни действия, новини, свързани с престъпления от района на град Днипро (Днепр) и Днепропетровска област, както и за ключови политически събития от Украйна и света.

Логото на канала "Днепр Криминальный" е сложено и във видеото, което след това е публикувано от сайта faktibg.eu.

Павлоград, за където е посочено, че е снимано видеото, е град в Днепропетровска област. Той няма нищо общо с Киев и се намира на над 500 километра разстояние от столицата.

Главен асистент Райна Камберова от Факултета по славянски филологии на Софийския университет, която преподава съвременен украински език, а владее също и руски език, анализира и преведе разговора, който се чува на видеото. Тя посочи, че изказванията са на руски език, като в нито един момент не става дума за българи, бесарабски българи или за батальона "Азов".

Превод на разговора можете да видите по-долу, като многоточията представляват недовършени изречения от страна на говорещите, а звездичките обозначават обидни думи и изрази, които сме избрали да не публикуваме.

– Направо сте изперкали.

– Недей.

– Какво "недей" ***?

– Какво си мислите  *** ***?

– Как крадете *** в страната ни? Срам нямате ***.

– А да отидете да се биете за пичовете, не можете ***.

– Не ме взимат.

– Защо не те взимат ***?

– Върви на ***. Всички ще ви... По-добре да отидеш за... вместо да крадеш.

– Всички взимат. *** Би могъл да отидеш лично да воюваш...

Сайтът faktibg.eu не е онлайн от края на месец август, като от компанията "СуперХостинг.БГ" уточниха пред БНР, че причината е неплатен домейн.

Заключение

Видеото, публикувано на сайта faktibg.eu, е от украинския канал “Днепр Криминальный“ в платформата "Телеграм". В този канал се споделят новини за престъпни деяния и бойни действия от Украйна и по-конкретно от Днепропетровска област. Материалът е и с логото на канала “Днепр Криминальный“. В оригиналното му описание в публикацията в "Телеграм" е посочено, че видеото е снимано в украинския град Павлоград в Днепропетровска област и представя саморазправа с двама крадци. Във видеото няма лица с униформи или с каквито и да било символи на батальона "Азов". В разговора, който се чува между сниманите лица, става дума за кражби. Бесарабски българи, България или Киев не са споменати нито в разговора във файла, нито в описанието на видео материала в "Телеграм". Твърдението, че видеото показва, че украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи, не е подкрепено от никакви доказателства и е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще има ли банкнота с лика на Меси в Аржентина?

През декември 2022 г. редица български медии твърдят, че Лионел Меси ще се появи на нова специална аржентиска банкнота. BTV Спорт съобщава на сайта и на профила си във Фейсбук, че "Банка слага лика на Меси на банкнота от 1000 песо", с което държавата иска да му се отплати за радостта от титлата на Световното първенство по футбол в Катар. В статията..

публикувано на 04.02.23 в 06:00

Тази снимка не е на украинче на име Марк

В публикация във Фейсбук се твърди, че момчето от снимката е 8-годишният Марк от Украйна, като внушението е, че външният му вид е резултат от войната в Украйна. Снимката е споделена от стотици потребители с един и същ текст, който гласи: „Украинчето Марк е само на 8 г! "Не ме е страх да умра! Аз съм много послушен и помагам на мама и знам, че ако..

публикувано на 02.02.23 в 06:00

Вярно ли е, че знак върху храните предупреждава за опасност от промяна на пола на мъжете?

В публикация, споделена хиляди пъти от потребители във Фейсбук, се твърди, че веществото Атразин, превръща младите мъже в жени. Само един от постовете е споделен над 1600 пъти и в него пише: „Не купувайте храните на които има логото на Rainforest Alliance. Атразин е хербицид и се използва усилено при отглеждането на какао и кафе. Точно по тая причина..

публикувано на 31.01.23 в 06:00
Останките от взривената лимузина на Алфред Херхаузен, Бад Хомбург, 30 ноември 1989 г.

Убитият шеф на "Дойче банк" Алфред Херхаузен не е бил противник на еврото

Споделян стотици пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) невярно твърди, че бившият председател на "Дойче банк" Алфред Херхаузен е бил противник на еврото и подкрепял запазване на марката. "Това е Алфред Херхаузен! Това е директора на Дойче Банк през 1989 година! Бил е противник на Еврото и за запзване на немската марка! Убит е на 30..

публикувано на 23.01.23 в 06:00

Сравнява ли сп. "Тайм" Зеленски с Хитлер?

Обявяването на украинския президент Володимир Зеленски за "Личност на годината" от американското списание "Тайм" предизвика разнопосочни коментари във Facebook. Редица потребители припомниха, че признанието "Личност на годината" е отредено и на Адолф Хитлер през 1938 г.  Публикации със същото внушение има и в два сайта ( тук и тук ). Изглежда,..

публикувано на 20.01.23 в 06:00

Не е вярно, че Европейският съюз ще се разпадне до пролетта

В началото на месец септември няколко български сайта публикуваха информация, свързана с разпадането на Европейския съюз, което според автора - историка Анастасия Гешева, ще се случи до пролетта.  Ето и цитат от началните ѝ думи: "ЕС ще се разпадне много бързо оттук нататък, според мен няма да изкара до пролетта. Процесите вътре в съюза, както в..

публикувано на 10.01.23 в 06:00

Стъпквано ли е знамето на т.нар. ДНР в Европейския парламент?

Публикация във Фейсбук, който е споделена над 500 пъти, твърди, че в Европейския парламент си изтриват обувките и тъпчат с крака знамето на ДНР. ДНР е абревиатура на самообявилата се Донецка народна република на територията на Украйна, която Русия обяви, че анексира след непризнат и нелегитимен референдум през септември 2022 г. Постът е придружен от..

публикувано на 30.12.22 в 06:00
Генерал Сергей Суровикин

Твърди ли "Нюзуик", че ген. Суровикин ще бъде пред портите на Киев през февруари?

Преводна публикация в българска медия (може да бъде прочетена тук ) набира популярност в канал   в YouTube, където е дословно прочетена без обяснения за какво точно става въпрос. И е изгледана десетки хиляди пъти, след като е споделена над 100 пъти от потребители във Фейсбук, както и в различни групи в социалната мрежа. Публикацията е на..

публикувано на 28.12.22 в 06:00

Наистина ли се подготвят промени в имунизационния календар на децата?

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че се подготвят промени, които касаят най-вече децата в България. В поста се казва, че "нашите деца вече ще имат допълнителни имунизации: задължителни и препоръчителни /препоръчителните в бъдеще също ще станат задължителни/". Като нови са посочени ваксините  - варицелна, менингококова, хепатит..

публикувано на 27.12.22 в 06:00

Не е вярно, че България е с най-евтините горива в Европа

"България в момента има най-евтините горива в Европа, което е сериозен успех. Ще продължим да работим в тази посока." Това заяви в началото на ноември вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев пред журналисти. Съответно думите му бяха цитирани от медиите , но дали това, което казва министърът е..

публикувано на 22.12.22 в 06:00