Къпят ли се европейците със студена вода, както продължава да се твърди, дори от български министър

Снимка: Алами/Ройтерс

От началото на войната в Украйна и особено с настъпване на зимата различни интернет сайтове в България и групи във Фейсбук твърдяха, както ще се окаже -  невярно, че Европа я очаква изключително тежка зима. И че европейците ще бъдат на студено, без отопление, топла вода, дори с режим на тока. И всичко това заради санкциите спрямо Москва заради нахлуването ѝ в Украйна и спирането на руските енергийни доставки.

Твърдеше се още, че Старият континент e потънал в мрак и студ заради недостиг на енергийни източници, а европейските са принудени да се къпят със студена вода (виж тук, и тук), дори се прогнозираха социални бунтове. В повечето случаи твърденията тръгваха от руски медии и безкритично се препечатваха от български сайтове, след което с пълна сила се разпространяваха в социалните мрежи. 

По Коледа Москва стигна и по-далеч като разпространи видеоклип, в който прогнозира лошо бъдеще на европейските гражданите, отрязани от руските доставки. Руският телевизионен канал Russia Today, забранен в Европа заради пропагандата, показва как европейците прекарват празниците си в мизерия. В клипа дори се прогнозира, че догодина ще стане още по-лошо и европейците ще стигнат дотам, че да ядат домашните си любимци.


Министърът на туризма в служебното правителство Илин Димитров също си послужи с наратив за тежкото положение на европейците в интервю за Нова тв в края на миналата година. Докато обясняваше предимствата на България като туристическа дестинация, той каза, че на туристите в Европа им е забранено да се къпят.  Точният цитат на Димитров може да бъде чут на 1.15 мин. от интервюто:

"Тук вече туристите са свободни. Дори единият от слоганите беше "ваканция без ограничения". Знаете, в Европа забраняват им да се къпят и т.н., а при нас могат да си починат така, както си поискат. Цените са много добри".

       Твърдение: Европейците се къпят със студена вода, стоят на тъмно и хладно

Какво всъщност се случва на ниво ЕС? 

След началото на войната в Украйна и спирането на доставките на руски природен газ, много страни в Европа предприеха мерки за намаление на потреблението на енергия както от индустрията, така и от публичния, частния сектор и от домакинствата. Целта бе през зимата да не се стигне до недостиг на  електричество и енергия за отопление.

За да се компенсира липсата на газ, още през лятото на 2022 година бяха предложени мерки на ниво Европейски съюз с цел потреблението на газ да бъде намалено с 15% до края на зимата. За драстично ограничаване на ресурси, които гарантират обезпечаването на основни човешки потребности, като отоплението на домовете или вземането на душ с топла вода, например, не е ставало и дума. Стремежът бе европейците постепенно да оптимизират разхода си на енергия, което пък е стъпка за намаляване на зависимостта на Европа от внос на изкопаеми горива и в същото време допринася за борбата с климатичните промени.

В нито една страна в Европейския съюз няма официална забрана, наложена от властите, за къпане, миене и ползване на топла вода от местните жители или туристите. Това показа проверка в правителствените сайтове на европейските държави, от които идват най-много туристи в страната ни. На много места обаче се срещат препоръки за пестене на енергия, планове и мерки на правителствата за икономия в обществените структури.

Каква е полиитката на ниво страни членки? 

В съответствие с целите на ЕС редица страни обявиха планове за пестене на енергия. Германия – най-голямата икономика в Европа, прие даже по-амбициозен план за намаляване на потреблението на синьо гориво от общоевропейския. Берлин цели да постигне съкращение на средните разходи не с 15%, на каквото се надява ЕС, а с 20 на сто.

По-конкретно мерките се изразяват в това в обществените сгради да не се отопляват коридорите и фоайетата, а в офисите - температурата да бъде не повече от 19 градуса през зимата. Ограниченията обаче не важат за социалните заведения, болниците, детските градини и училищата. Сред мерките е осветлението на сградите и паметниците да не се включва през нощта, както и да се загасят светещите реклами.

По отношение на топлата вода в обществените сгради - тя трябва да бъде спряна, ако се използва само за миене на ръце, или температурата да се намали до хигиенния минимум. Изключение отново се прави за социалните заведения. Частните басейни вече не могат да се отопляват с газ и електричество, с изключение на рехабилитационни центрове, съоръжения за отдих и хотели. 

Във Франция препоръката е бойлерите да се загряват до 55 градуса, а отоплението в помещенията - до 19 градуса. Като мярка е заложено и намаляване на използването на топла вода в обществените тоалетни. За спортните зали е предвидено намаляване с 2 градуса на отоплението и с 1 градус - на водата в басейните. 

В Испания също влезе в сила план за пестене на електроенергия. В Мадрид витрините угасват след 22 часа. И там, в синхрон с европейските ангажименти, отоплението не трябва да надвишава 19 градуса през зимата, а охлаждането през лятото - да не е под 27 градуса.

Във Великобритания, която вече не е част от Европейския съюз, също бяха отправени съвети за икономии. Сред препоръките за пестене на енергия са изключване на електроуредите от контактите, когато не се ползват, спиране на осветлението, когато не сме в помещението, използване на икономични програми на пране, както и намаляване на престоя под душа. 

В Румъния се срещат същите препоръки за оптимизация, отправени там от енергийните дружества (можете да видите тук и тук).

Няма данни в нито една от държавите членки на ЕС, които до тази зима бяха силно зависими от руските доставки на газ, да е имало режим на тока, спиране на отоплението, подгряването на водата за домакинствата заради недостиг на ресурси, вследствие от спрените руски доставки.

Заключение

Твърдението на руската пропаганда, достигащи до България през различни сайтове, публикации в социалните мрежи и публични личности, че европейските граждани прекарват зимата на студено, без отопление и топла вода заради спрените доставки на руски газ е НЕВЯРНО. Няма данни в нито една от държавите членки на ЕС, които до тази зима бяха доста зависими от руските доставки на газ, да е имало режим на тока, спиране на отоплението, на подгряването на водата за домакинствата, забрана за къпане заради недостиг на ресурси, нямаше и социални бунтове. Наистина редица европейски държави въведоха планове за пестене на енергия, но те не ограничават нуждите на гражданите в частните им домове или на туристите в хотелите.

----------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00