Това е снимка от Франция, а не на протест в София в защита на Паметника на Съветската армия

Статия, която информира за протест на граждани в защита на паметника на Съветската армия в София, е публикувана в информационен сайт. Авторът твърди, че хората развяват червени знамена и държат плакати с надпис: "Оставете паметниците намира".

Информационният материал е подкрепен от снимка, на който се виждат хиляди хора, които са излезли на голям булевард и са блокирали цялото движение. На изображението действително се виждат и червени знамена, но не и плакати с надписи.

Информацията е публикувана многократно в социалните мрежи и е предизвикала  вълна от противоречиви коментари.


Потребител е написал: „По телевизията тенденциозно ни показаха шепа хора. Истинската картина явно е друга!....“

ТВЪРДЕНИЕ: Снимка в български сайт показва как хиляди хора са излезли на протест в София в защита на Паметника на Съветската армия

На 9 март Столичният Общински съвет одобри премахването на Паметника на Съветската армия, а заседанието бе съпроводено от демонстрации на защитници на монумента.

Освен пред Паметника, където образуваха жива верига, протест срещу демонтирането на паметника се проведе и пред сградата на Столичната община. Срещу фасадата са хвърлени яйца и кутии с червена боя.

Протестът е отразен от журналистите на БНР и от водещи медии в страната.

Те публикуваха както видеа, така и изображения от проявите на недоволство.

Кадрите показаха картина различна от описаната в статията към снимката.

На приложената снимка наистина се виждат червени знамена, но нищо от архитектурата на околните сгради не напомня за столицата на България.

На изображението не е изписано, че е илюстративно, нито показва къде е направено и кой е неговият автор.

Обратно търсене на изображението разкрива, че кадърът за първи път е публикуван на 20.01.2023 г. (петък) от сайта Euractiv. Като автор на снимката е посочен Тео Бургери-Гонсе. Той е и авторът на статията, която започва така: "Около 1,12 милиона души, според официалната статистика, излязоха по улиците на Франция в четвъртък, за да изразят гнева си срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон". Заглавието на статията гласи: "Пенсионната реформа: Няма да минем без бой, казват на Макрон от улиците" (Pensions reform: We’re not going without a fight, the streets tell Macron). Под снимката има пояснение: "Проучване на общественото мнение, публикувано сутринта на общата стачка, показа, че 72% от французите са казали "не" на реформа, което е ръст от 4% спрямо миналата седмица".

Става очевидно, че снимката е от масовите протести във Франция срещу плановете за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 г.

В цитирания български информационен сайт, който използва изображението, липсва подобна информация. Нещо повече - при запазване на изображението, дори файлът носи заглавието "милиони-французи-излязоха-на-протест.jpg".

Заключение

Твърдението, че снимка, която е публикувана в български сайт, показва многохиляден протест в защита на Паметника на Съветската армия в София е НЕВЯРНО. Всъщност снимката е направена почти два месеца по-рано във Франция. Кадърът отразява протестите във Франция срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо цената на електроенергията в България на 25 юни 2024 г. достигна рекордни стойности?

В публикация, споделена в социалните мрежи над 4300 пъти, се твърди, че цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро /MWh, при цена 70-80 евро в други страни. Твърдението провокира стотици негативни коментари. Твърдение: Цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро/MWh В сайта..

публикувано на 15.07.24 в 06:00
Сара Миликен (в средата) заедно с подгласнички в конкурса.

Мис Алабама Сара Миликен е коронясана, но в друг вид конкурс

Скорошното коронясване на наднормената госпожица Сара Миликен за Мис Алабама предизвика информационно земетресение и вълна от вторични трусове във всички социални мрежи, сайтове, електронни медии, таблоиди и дори по-сериозни периодични издания. В България снимката на Миликен също обиколи както социалните мрежи, така и някои вестници и..

публикувано на 08.07.24 в 06:00

Има ли инвазия на медузи по българското Черноморие?

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 01.07.24 в 06:00
Батмобилът от филма

Украинци парадират с Батмобил в Монако?

Споделена наскоро над 1800 пъти публикация с видео във Фейсбук твърди, че неизвестни украинци парадират в Монако с реплика на Батмобила от филма на Тим Бъртън "Батман" (1989 г.), в който супергероят е изигран от Майкъл Кийтън. "Украинските "служители" вече се чудят как да демонстрират богатството си. Батмобил в Монако, с украински..

публикувано на 24.06.24 в 06:00

Принтери или компютри са машините за гласуване?

Дискусията по въпроса принтери или компютри са машините за гласуване у нас се разгоря с пълна сила миналата година, когато имаше и парламентарни и местни избори, но коментари имаше и в месеците преди очакваните евроизбори на 9, които се оказаха вот 2 в 1 (виж тук , тук и тук ). В публикации, разпространени в социалните мрежи, се..

публикувано на 17.06.24 в 06:00

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00