Това е снимка от Франция, а не на протест в София в защита на Паметника на Съветската армия

Статия, която информира за протест на граждани в защита на паметника на Съветската армия в София, е публикувана в информационен сайт. Авторът твърди, че хората развяват червени знамена и държат плакати с надпис: "Оставете паметниците намира".

Информационният материал е подкрепен от снимка, на който се виждат хиляди хора, които са излезли на голям булевард и са блокирали цялото движение. На изображението действително се виждат и червени знамена, но не и плакати с надписи.

Информацията е публикувана многократно в социалните мрежи и е предизвикала  вълна от противоречиви коментари.


Потребител е написал: „По телевизията тенденциозно ни показаха шепа хора. Истинската картина явно е друга!....“

ТВЪРДЕНИЕ: Снимка в български сайт показва как хиляди хора са излезли на протест в София в защита на Паметника на Съветската армия

На 9 март Столичният Общински съвет одобри премахването на Паметника на Съветската армия, а заседанието бе съпроводено от демонстрации на защитници на монумента.

Освен пред Паметника, където образуваха жива верига, протест срещу демонтирането на паметника се проведе и пред сградата на Столичната община. Срещу фасадата са хвърлени яйца и кутии с червена боя.

Протестът е отразен от журналистите на БНР и от водещи медии в страната.

Те публикуваха както видеа, така и изображения от проявите на недоволство.

Кадрите показаха картина различна от описаната в статията към снимката.

На приложената снимка наистина се виждат червени знамена, но нищо от архитектурата на околните сгради не напомня за столицата на България.

На изображението не е изписано, че е илюстративно, нито показва къде е направено и кой е неговият автор.

Обратно търсене на изображението разкрива, че кадърът за първи път е публикуван на 20.01.2023 г. (петък) от сайта Euractiv. Като автор на снимката е посочен Тео Бургери-Гонсе. Той е и авторът на статията, която започва така: "Около 1,12 милиона души, според официалната статистика, излязоха по улиците на Франция в четвъртък, за да изразят гнева си срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон". Заглавието на статията гласи: "Пенсионната реформа: Няма да минем без бой, казват на Макрон от улиците" (Pensions reform: We’re not going without a fight, the streets tell Macron). Под снимката има пояснение: "Проучване на общественото мнение, публикувано сутринта на общата стачка, показа, че 72% от французите са казали "не" на реформа, което е ръст от 4% спрямо миналата седмица".

Става очевидно, че снимката е от масовите протести във Франция срещу плановете за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 г.

В цитирания български информационен сайт, който използва изображението, липсва подобна информация. Нещо повече - при запазване на изображението, дори файлът носи заглавието "милиони-французи-излязоха-на-протест.jpg".

Заключение

Твърдението, че снимка, която е публикувана в български сайт, показва многохиляден протест в защита на Паметника на Съветската армия в София е НЕВЯРНО. Всъщност снимката е направена почти два месеца по-рано във Франция. Кадърът отразява протестите във Франция срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фрапе срещу сянка на плажа. Вярно ли е, че в Гърция спират с тази практика?

В началото на активния летен сезон една новина притесни сънародниците ни, готвещи се за плаж в Гърция. Позовавайки се на информация в предаването „Тази сутрин“ на bTV изданието за туризъм Travelnews съобщи за „край на практиката - кафе срещу шезлонг в Гърция“. „ 24 часа “ също публикува информацията, но заглавието там е, че се очаква..

публикувано на 08.06.23 в 06:00

Наистина ли учени от БАН са установили, че ракията лекува 7 болести?

Публикация, в която се твърди, че учени от БАН и Медицинския университет в София са установили, че ракията лекува 7 болести, обикаля интернет пространството в последните години. Текстът се появява периодично, като последният е от края на месец април тази година, с твърдението, че ракията лекува не 7, а 9 болести. Публикациите могат да бъдат видени..

публикувано на 04.06.23 в 06:00

Повече ли са чиновниците в България в сравнение с Нидерландия и САЩ?

В споделяна над 1400 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че съотношението между държавните служители и населението в САЩ, Холандия (Нидерландия) и България е най-високо именно у нас. "САЩ: 312 млн. население, 800 000 държавни служители; ХОЛАНДИЯ: 16 млн. население, 20 000 държавни служители; БЪЛГАРИЯ: 7 млн. население, 440 000 държавни служители...

публикувано на 01.06.23 в 06:00

Продава ли се опасна за здравето трапезна сол?

Пост във Фейсбук изразява съмнение за качеството на трапезна сол, продавана в търговски обекти във Видин, както и предположението, че е опасна за здравето на хората. Твърди се, че контролните органи не обръщат внимание на предлагания продукт, който може да причини сърдечни заболявания. Публикацията, придружена със снимки, е споделена в групи в..

публикувано на 31.05.23 в 06:00

Съдържат ли мидите микропластмаса и има ли кой да ги изследва?

Учени от БАН твърдят, че дивите миди по българското Черноморие имат увредено ДНК, а всички миди съдържат микропластмаси. Това е установено при голямо изследване на черните миди и няколко вида бели миди, започнало още през 2016 година.  Твърдение: Всички миди съдържат микропластмаса Учени от БАН са направили проучване в български..

публикувано на 30.05.23 в 11:30

Ще бъдат ли премахнати парите в брой заради нова дигитална валута?

Постове във Фейсбук и публикации в различни сайтове споделяни и коментирани десетки и стотици пъти твърдят, че държави като България, Гърция, Португалия и други са във фаза "проучване", като банковия сектор и инфраструктурата постепенно се подготвят за въвеждането на нова дигитална валута и за премахването на парите в брой. Твърдение:..

публикувано на 29.05.23 в 06:00

Може ли със заповед на НАТО да има мобилизация в България?

В социалните мрежи се появи съобщение че НАТО разпорежда мобилизацията на 30 000 български военни от 20 май 2023 г. Цитира се и номер на заповедта - № 123-НАТО-2023.  Разпространението е чрез препечатване на текст, а не чрез споделяне на документа.  Според съобщението „заповедта“ на НАТО е „на основание чл. 5, ал. 1 от Протокола за действия на НАТО..

публикувано на 23.05.23 в 06:00

Има ли нови изисквания за влизане и пътуване с автомобил в Турция?

Нови изисквания на турските власти за влизане и пътуване в страната предизвикаха стотици споделяния в социалните мрежи. Те се появиха първо в групите за почивка в Турция във Фейсбук, където за източник на информацията е посочено Генералното ни консулство в Истанбул. Най-много коментари провокира следното разпореждане:  "При влизане на турска..

публикувано на 16.05.23 в 06:00

Вярно ли е, че собствениците на нови автомобили вече няма да ги притежават?

В публикации в „Автомедия“ и „България Он Еър“ се твърди, че традиционният бизнес модел за продажба на автомобили е напът да се промени. Това, което досега е било обичайна практика – клиентът купува колата си от търговеца и тя става негова, се оказва пречка за новите стратегии за екологична устойчивост и опазване на околната среда, се..

публикувано на 12.05.23 в 06:00

Възползват ли се украински бежанци от българското здравеопазване?

Публикации във Фейсбук коментират история отпреди два месеца, когато 59-годишна бежанка от Украйна, която сега живее в България, роди чрез Цезарово сечение. Част от тях внушават, че по този начин жената се възползва от безплатното българско здравеопазване, тъй като няма здравни осигуровки. Валерия Яроцкая е бивша балерина, която в разгара..

публикувано на 08.05.23 в 06:00