Не е вярно, че дете от Разград се е отровило след консумация на украински яйца

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, "една майка твърди", че детето ѝ се е отровило след като е консумирало украински яйца. Статията може да бъде видяна тук и тук.

В едната е посочено, че "скорошен инцидент с яйца, внесени от Украйна, предизвика тревога сред местното население", но не се споменава кое е "местното население". В другата публикация, която е аналогична, се твърди, че майката е от Разград. След като детето е консумирало яйца с украински произход, то почувствало стомашни болки. Майката е занесла яйцата в независима лаборатория, която потвърдила присъствието на тежки метали и радиация, се казва в статията.

Твърдение: Дете от Разград е с натравяне след консумация на украински яйца

В деня на публикацията, която е от 24 март 2023 г., нито една национална или регионална медия не съобщава за инцидент с дете, което е консумирало украински яйца. В двата сайта, в които можем да прочетем статията, са публикувани аналогични текстове. В тях се казва, че екипът на сайта не разполага с информация за "достоверността на всички материали, които пристигат в редакцията", както и "Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна".


Обратно търсене на изображението на майката и детето, използвани в българските публикации, отвежда до статия от 2016 г. в електронното издание на британския в. "Дейли мейл", в която е описан случай на майка, чието 4-годишно дете е определено от училищна медицинска сестра за затлъстяло. На снимката е 29-годишната Саманта Страуд и дъщеря ѝ Хъни-Роуз, които нямат нищо общо с дете и майка от Разград. Действието се развива в началната академия Brixington в Девън – Югозападна Великобритания. На изображението е заснета жената с писмото, което е получила от училището.


Преди Великденските празници, темата за яйцата внесени от Украйна набира все по-голяма популярност. На 24 март 2023 г. Българската агенция по безопасност на храните излезе с официална позиция, по повод направени проверки на яйца с произход Украйна. В нея се казва, че пробите са изследвани за забранени за употреба ветеринарни лекарствени продукти, антибиотици, сулфонамиди, кокцидиостатици, тежки метали и  радиоактивност, а резултатите са отрицателни. Анализът е извършен в акредитираната Централна лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология (ЦЛВСЕЕ). Заключението на БАБХ е, че украинските яйца са безопасни. От агенцията пишат, че окончателните резултати са от проби на пресни кокоши яйца, клас А, с произход Украйна, внесени в България през периода 9-19 март 2023 г.

Заключение

Твърдението, че дете от Разград е с натравяне след консумация на украински яйца е НЕВЯРНО. Публикуваната снимка не е на майка и дете от български град, а е на 29-годишната Саманта Страуд и дъщеря ѝ Хъни-Роуз от Девън – Югозападна Великобритания. Преди Великден Българската агенция по безопасност на храните прави постоянни проверки на качеството и безопасността на яйцата. Последната е от 24 март 2023 г. и показва, че украинските яйца са безопасни.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00