Позволяват ли административни пропуски унищожаване на дюните на плажа "Крапец-север"?

През лятото на 2020 г. Министерството на туризма сезира МВР за масово паркиране на автомобили върху дюни на плаж „Крапец-север“ и в района.
Снимка: Министерство на туризма

Дюните са публична държавна собственост и като такава не могат да се приватизират. Основните видове дюни са зараждащи се дюни, подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни. Белите, сивите и облесените дюни са обект на по-строго опазване и според Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) върху тях се забранява строителството и поставянето на преместваеми обекти и съоръжения, промяната на предназначението и учредяването на ограничени вещни права, поставянето на шатри и палатки, както и преминаването, паркирането на превозни средства. Затова и е много важно картите да упоменават вида на дюните.

От инициативата "Зелени закони" са констатирали пропуск по отношение на определянето на типа дюни на плажа "Крапец-север", община Шабла, които са с площ от 452 декара. В Специализираната карта, която се изготвя от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК), те са определени само като дюни, без да е изрично упоменат видът им (виж илюстрацията долу).


Твърдение: Липсата на категоризация позволява дюните на плажа „Крапец-север“ да бъдат безнаказано унищожавани

  От "Зелени закони" са сезирали Министерството на туризма за проблема, споделя експертът Стефан Аврамов.

"До 2025 година всички дюни трябва да се прекартират наново, но имайки предвид, че казусът е малко извънреден, ние се обръщаме с молба към Министерството на туризма да инициира тази процедура още тази пролет. Опасностите са, че всяко нарушение на тяхното опазване може да остане ненаказано, може да бъде лесно обжалвано, процедурите по опазването им стават много по-сложни и дюните са уж опазени ама неопазени. Колкото по-скоро бъдат отразени типа на дюните в специализираната карта, толкова по-рано те биха получили най-адекватната защита."

Наша проверка показва, че според Информационната система за защитени зони от Екологична мрежа Натура 2000 дюните на плажа "Крапец-север" са бели (виж илюстрацията долу).


Дюните на плажа "Крапец-север" са част от Защитена зона "Езеро Дуранкулак". Според специализираните документи подвижните или бели дюни, които се посочват чрез код 2120.


Поддържането на специализираните карти и регистри на обектите по чл.6, ал. 4 и 5 от Закона за управление на черноморското крайбрежие се извършва въз основа на проведено обновяване през период от десет години. За морските плажове органът, на който е било възложено управлението е Министерството на туризма.

По думите на арх. Мария Митрева Министерството на туризма вече изработва техническото задание за обществена поръчка, чрез която ще бъде възложено изменение на Специализираната карта, където вече ще бъде отразен и видът на дюните.

"Измененията са задължение и в правомощията на министъра на туризма по ЗУЧК. Министърът на туризма може да възлага изменение, което ще бъде направено за Крапец и за другите територии с неопределен тип дюни. А колкото до актуализацията – на всеки десет години АГКК прави такива обновявания. В случая с Крапец тази дейност ще бъде извършена от министъра на туризма и ще бъдат допълнени данните чрез изменения на специализираната карта."

За пропуска при актуализацията на специализираната карта да бъде определен видът на дюните на "Крапец-север" става ясно и от отговора на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от 1 ноември 2022 година на зададен въпрос от народни представители по същия сигнал. В него се посочва, че предвид обстоятелството, че Агенцията по геодезия, картография и кадастър няма правомощието да определя вида на пясъчните дюни, в специализираните карти са били отразени само границите им като отделни обекти. След влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие от 15 март 2013 г. към територията на морския плаж се включват и пясъчните дюни, което е наложило актуализация на част от съществуващите специализирани карти. За целта е била създадена междуведомствена работна група. Плажът "Крапец-север" обаче не е бил включен в обхвата на тази актуализация и за него данните не са бил променени.

Ако някой реши да провери бели ли са дюните на плажа "Крапец-север" по най-лесния възможен начин и напише в търсачката на страницата на МОСВ в интернет бели дюни, то излиза статия под заглавие „Най-често задавани въпроси за разположението и съществуващите класификации на дюните в България“, която обаче е недостъпна.

Заключение

Твърдението, че заради административни пропуски дюните на плажа „Крапец-север“ могат безнаказано да бъдат разрушени, е ВЯРНО.

На този етап има очевидно разминаване в картирането на дюните на плажа „Крапец-север“, които според специализираната карта са пясъчни дюни, а според Информационната система за защитени зони от Екологична мрежа Натура 2000 дюните на плажа „Крапец-север“ са бели. Необходима е спешна актуализация на специализираната карта, за да могат 452 декара дюни да бъдат изцяло под зарилата на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00