Позволяват ли административни пропуски унищожаване на дюните на плажа "Крапец-север"?

През лятото на 2020 г. Министерството на туризма сезира МВР за масово паркиране на автомобили върху дюни на плаж „Крапец-север“ и в района.
Снимка: Министерство на туризма

Дюните са публична държавна собственост и като такава не могат да се приватизират. Основните видове дюни са зараждащи се дюни, подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни. Белите, сивите и облесените дюни са обект на по-строго опазване и според Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) върху тях се забранява строителството и поставянето на преместваеми обекти и съоръжения, промяната на предназначението и учредяването на ограничени вещни права, поставянето на шатри и палатки, както и преминаването, паркирането на превозни средства. Затова и е много важно картите да упоменават вида на дюните.

От инициативата "Зелени закони" са констатирали пропуск по отношение на определянето на типа дюни на плажа "Крапец-север", община Шабла, които са с площ от 452 декара. В Специализираната карта, която се изготвя от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК), те са определени само като дюни, без да е изрично упоменат видът им (виж илюстрацията долу).


Твърдение: Липсата на категоризация позволява дюните на плажа „Крапец-север“ да бъдат безнаказано унищожавани

  От "Зелени закони" са сезирали Министерството на туризма за проблема, споделя експертът Стефан Аврамов.

"До 2025 година всички дюни трябва да се прекартират наново, но имайки предвид, че казусът е малко извънреден, ние се обръщаме с молба към Министерството на туризма да инициира тази процедура още тази пролет. Опасностите са, че всяко нарушение на тяхното опазване може да остане ненаказано, може да бъде лесно обжалвано, процедурите по опазването им стават много по-сложни и дюните са уж опазени ама неопазени. Колкото по-скоро бъдат отразени типа на дюните в специализираната карта, толкова по-рано те биха получили най-адекватната защита."

Наша проверка показва, че според Информационната система за защитени зони от Екологична мрежа Натура 2000 дюните на плажа "Крапец-север" са бели (виж илюстрацията долу).


Дюните на плажа "Крапец-север" са част от Защитена зона "Езеро Дуранкулак". Според специализираните документи подвижните или бели дюни, които се посочват чрез код 2120.


Поддържането на специализираните карти и регистри на обектите по чл.6, ал. 4 и 5 от Закона за управление на черноморското крайбрежие се извършва въз основа на проведено обновяване през период от десет години. За морските плажове органът, на който е било възложено управлението е Министерството на туризма.

По думите на арх. Мария Митрева Министерството на туризма вече изработва техническото задание за обществена поръчка, чрез която ще бъде възложено изменение на Специализираната карта, където вече ще бъде отразен и видът на дюните.

"Измененията са задължение и в правомощията на министъра на туризма по ЗУЧК. Министърът на туризма може да възлага изменение, което ще бъде направено за Крапец и за другите територии с неопределен тип дюни. А колкото до актуализацията – на всеки десет години АГКК прави такива обновявания. В случая с Крапец тази дейност ще бъде извършена от министъра на туризма и ще бъдат допълнени данните чрез изменения на специализираната карта."

За пропуска при актуализацията на специализираната карта да бъде определен видът на дюните на "Крапец-север" става ясно и от отговора на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от 1 ноември 2022 година на зададен въпрос от народни представители по същия сигнал. В него се посочва, че предвид обстоятелството, че Агенцията по геодезия, картография и кадастър няма правомощието да определя вида на пясъчните дюни, в специализираните карти са били отразени само границите им като отделни обекти. След влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие от 15 март 2013 г. към територията на морския плаж се включват и пясъчните дюни, което е наложило актуализация на част от съществуващите специализирани карти. За целта е била създадена междуведомствена работна група. Плажът "Крапец-север" обаче не е бил включен в обхвата на тази актуализация и за него данните не са бил променени.

Ако някой реши да провери бели ли са дюните на плажа "Крапец-север" по най-лесния възможен начин и напише в търсачката на страницата на МОСВ в интернет бели дюни, то излиза статия под заглавие „Най-често задавани въпроси за разположението и съществуващите класификации на дюните в България“, която обаче е недостъпна.

Заключение

Твърдението, че заради административни пропуски дюните на плажа „Крапец-север“ могат безнаказано да бъдат разрушени, е ВЯРНО.

На този етап има очевидно разминаване в картирането на дюните на плажа „Крапец-север“, които според специализираната карта са пясъчни дюни, а според Информационната система за защитени зони от Екологична мрежа Натура 2000 дюните на плажа „Крапец-север“ са бели. Необходима е спешна актуализация на специализираната карта, за да могат 452 декара дюни да бъдат изцяло под зарилата на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheckПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00