Васил Терзиев не е обещавал на посланика на САЩ да въведе Covid сертификат

Васил Терзиев
Снимка: БТА

В публикация, споделена няколкостотин пъти във Фейсбук, се твърди, че новоизбраният кмет на София Васил Терзиев се е срещнал с американския посланик в България и пред него е обещал, след поемането на поста, да въведе задължителни сертификати за Covid-19 за пътуващите в градския транспорт, за посетителите в моловете и заведенията. От поста става ясно, че Терзиев е заявил и че "ще премахне паметника на руската армия" и ще промени името на паметника на храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Твърдение: Васил Терзиев е обещал да въведе задължителни сертификати за Covid-19 за пътуващите в градския транспорт, за посетителите в моловете и заведенията

Екипът за проверка на факти на БНР се свърза с ПП-ДБ/СС, които издигнаха кандидатурата на новия кмет на София Васил Терзиев. В писмен отговор се посочва, че твърденията от публикацията във Фейсбук са абсурдни.

Подобни твърдения имат за цел да уплашат хората. Въвеждане на подобни сертификати изобщо не е в правомощията на общината и дори при сериозната Covid криза през 2021 г. не е имало изисквания за зелен сертификат за пътуване в градския транспорт, отговориха от ПП-ДБ/СС, откъдето отбелязаха още и че Терзиев не се е срещал с американския посланик у нас.

Публикуваме целия отговор на Васил Терзиев:

"В София паметник на руската армия няма. Има Паметник на съветската армия, но макар да има консенсус за неговото премахване, този процес не е в ръцете на кмета, а на областния управител на гр. София. Тя неколкократно заяви, че процедурата е стартирала, но със сигурност няма да стане от днес за утре, защото трябва да се спазят всички условия, особено тези по безопасността. По време на цялата кампания съм заявявал ясно позицията си, че паметникът трябва да се премести и ще се радвам да отиде в музея на тоталитарното изкуство. Общината ще направи всичко възможно да подпомогне този процес.

Не съм споменавал никога, че ще сменям името на катедралния храм "Свети Александър Невски". Единствено казах, че в София има улици, които носят имена на руски фигури със спорен принос в нашата история, които може да бъдат сменени. И то чак, след като говорим с хората, живеещи на тях, и обсъдим какво искат те самите.

Третото и четвъртото твърдение са толкова абсурдни, че не знам какво да отговоря. Освен че подобни твърдения имат за цел да уплашат хората. Въвеждане на подобни сертификати изобщо не е в правомощията на общината и да припомня, че дори при сериозната Ковид криза през 2021 г. не е имало изисквания за зелен сертификат за пътуване в градския транспорт.

И за финал искам да отбележа, че би било добре хората да вярват на сериозни източници на информация, като БНР, а не на анонимни неграмотни публикации в социалните мрежи", пише до нас новоизбраният кмет.

Потърсихме отговор и от посолството на САЩ в София. Оттам също категорично заявиха, че Васил Терзиев не се е срещал с американския посланик.

„Тези твърдения са неверни. Нито посланикът на САЩ, нито някой друг от Посолството е имал контакти с новоизбрания кмет Терзиев. Освен това САЩ следва политика на ненамеса във вътрешнополитически въпроси", пишат в отговор до нас от американската дипломатическа мисия.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че Васил Терзиев е обещал пред американския посланик да въведе задължителни сертификати за Covid-19 за пътуващите в градския транспорт, за посетителите в моловете и заведенията, е НЕВЯРНО. И от екипа на новоизбрания кмет на София, и от посолството на САЩ в България категорично опровергаха твърдението, че Терзиев се е срещал с посланика на САЩ. Такъв контакт никога не е осъществяван, заявиха и от двете страни. Освен това кметът на София няма правомощията да въвежда подобни сертификати. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българи ли са създали най-стария университет в света?

Споделяна хиляди пъти във Фейсбук публикация твърди, че първият университет в света е създаден от българи през 1119 г. (виж скрийншота по-долу). По-нататък в публикацията се уточнява, че става въпрос за Университета в Болоня, а позоваването е на "откъс от книгата "Силата на българите". Твърдение: Най-старият университет в света е този в Болоня..

публикувано на 11.12.23 в 06:00

Вярно ли е, че до 2025 г. България ще изхарчи 600 млн. евро за Covid ваксини?

В свое изказване от парламентарната трибуна на 10 ноември 2023 г. проф. Андрей Чорбанов от партия "Има такъв народ" заявява, че "за целия период до 2025 г., България ще изхарчи 600 милиона евро за ваксини срещу Covid-19 ". Депутатът отправи това твърдение при изключването на заболяването от обхвата на особено опасните инфекции, което Народното..

публикувано на 04.12.23 в 06:00

Не, дрождите в хляба не са опасни за здравето

Твърдение за вредни дрожди в хляба се тиражира с голям интерес в социалната мрежа Facebook. Публикация от юли тази година е споделяна над 23 000 пъти. В нея се т върди, че, ако ядем хляб с мая, "дрождите, попадайки в кръвта ни, започват да се размножават, консумират нашите витамини, микроелементи, протеини". И в същото време "отделят токсини и..

публикувано на 27.11.23 в 06:00

Румен Радев не е казвал, че "еврото може да съсипе българите"

Споделяна в десетки Фейсбук групи публикация от информационен сайт (виж тук ) цитира президента Румен Радев да казва, че "Еврото може да съсипе българите". Статията, която е без дата, се разпространява поне от юли 2021 г., а отскоро отново "набира скорост" в социалните мрежи (виж двата скрийншота по-долу).  Твърдение: Румен Радев..

публикувано на 20.11.23 в 06:00

Червеното сияние не е предвестник на земетресение

Споделена над 1000 пъти във Фейсбук статия на сайта "Портал 12" твърди в заглавие, че червеното северно сияние отпреди няколко дни е предвестник на земетресение.  Статията е озаглавена "Червеното северно сияние - означава начало на Квантовия преход. Възможно е голямо земетресение" , но освен в заглавието в текста няма и дума за очаквано..

публикувано на 08.11.23 в 06:00

Първоаприлска шега стои зад "пророчески стихове" на Вазов

Първоаприлска шега е взета на сериозно от хиляди потребители във Фейсбук, които са повярвали, че през 2016 г. е открито ново стихотворение на народния поет и Патриарх на българската литература Иван Вазов, уж написано през 1916 г., със заглавието "България ще ни презре!". Стиховете се публикуват и споделят от стотици периодично във Фейсбук..

публикувано на 26.10.23 в 06:00

Не е вярно, че всеки избягал от Израел у нас ще получи 5000 лв.

В споделена стотици пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук се твърди, че правителството подготвя финансова помощ от 5000 лева за всеки човек от Израел, който би потърсил закрила в България. „КАБИНЕТА ГОТВИ ПОМОЩИ ОТ 5000 ЛЕВА ЗА ВСЕКИ БЕЖАНЕЦ ОТ ИЗРАЕЛ!“ се казва в публикацията (без редакторска намеса). Твърдение: Всеки бежанец от..

публикувано на 24.10.23 в 06:00
Ерусалим, 13 октомври 2023 г.

Не е вярно, че сгради на Рокфелер и Ротшилд са взривени в Ерусалим

Споделяна стотици пъти в различни групи във Фейсбук публикация в интернет сайт твърди, че палестинци са взривили сгради на Рокфелер и Ротшилд в Ерусалим вечерта на 9 октомври. Кратката информация в телеграфен стил (виж скрийншота по-долу) е придружена от снимка и от два вградени видеоклипа.  Твърдение: Палестинци са взривили сгради..

публикувано на 19.10.23 в 06:00
Виктор Орбан

Не, Орбан не е казвал, че Унгария удължава закриването на своите ТЕЦ до 2060 г.

Широко разпространявана публикация във Facebook цитира изказване на премиера на Унгария Виктор Орбан, според когото закриването на ТЕЦ-овете в страната е удължено до 2060 г.  Прикачен е скрийншот от уебсайт с новина със заглавие „ОРБАН: НИЕ УДЪЛЖИХМЕ ЗАКРИВАНЕТО НА НАШИТЕ ТЕЦОВЕ ДО 2060! ПРОСТО СОРОС ИСКА ЕНЕРГЕТИКАТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ТОВА Е ТОВА..

публикувано на 11.10.23 в 06:00

Вярно ли е, че съвсем скоро ще бъде наложен нов локдаун и носене на маски?

В различни публикации, някои от които споделени над 1000 пъти в социалните мрежи, се твърди, че идва нова пандемия и отново ще бъде наложен локдаун. В част от постовете се внушава, че съвсем скоро ще бъде въведено задължително носене на маски, а зад всичко това стои премиерът Николай Денков. Според твърдението министър-председателят е казал, че „ако..

публикувано на 09.10.23 в 06:00