Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

Снимка: Ани Петрова

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март.


"Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и "Нова Година", но не се споменава и дума за 3 март. Според "учебника" няма такава дата или събитие", се казва в публикацията (без редакторска намеса - б.р.).

В публикувано видео е показан урокът, в който фигурират останалите официални празници, но според клипа, не и Националният празник на страната ни - 3 март. Публикацията намери място и в сайта obektivno.bg, но впоследствие е изтрита от там. Няколко публикации също бяха свалени, няколко дни след като бяха споделени.

В една от тях се казва: "3 март липсва в раздела "Официални празници" на България в учебника за втори клас на издателство "Просвета". За това алармираха потребители в социалните мрежи. Проверка на сайта на издателството показва, че 3 март липсва от учебника по "Родинознание" за втори клас на "Просвета", както и от учебника за втори клас "Околен свят" на същото издателство".


Твърдение: Националният празник 3 март липсва в учебник за 2-ри клас

Свързахме се с издателство "Просвета", откъдето отговориха, че твърдението, че "в учебника по "Околен свят" за 2-ри клас на Издателство „Просвета – София“, с автори Л. Зафирова и С. Лазарова липсва националният празник 3 март, е злонамерено и лъжливо".

От издателството добавят, че Националният празник на България 3 март е включен в урок № 26, озаглавен "Нашата родина". Учебникът по "Околен свят" обаче от няколко години насам не е актуален - децата във втори клас сега учат "Родинознание".

"В учебника по "Родинознание", който в момента се ползва в училищата, отново в урок № 26, авторите са посочили, че всяка държава има национален празник и това е най-важният официален празник, свързан със значимо събитие от нейната история. В урока ясно е казано: "Националният празник на Република България е 3 март". Наред с този най-важен за страната ни празник, в същия урок № 26, се разглеждат и другите национални символи – знамето, химнът и гербът. На следващите страници, с цел затвърждаване на знанията, има обобщителен урок с календар на официалните празници и 3 март е отбелязан в него", посочиха в отговора си до БНР от издателство "Просвета".
От издателството допълват, че учебниците са одобрени от Министерството на образованието и науката, и напълно отговарят на учебната програма за съответния клас.

Освен това, официалните празници в страната са няколко, сред тях – 1 май, 24 май, 6 септември, 22 септември и др., докато Националният празник е само един и той се чества на 3 март от 1991 г., като Ден на Освобождението на България от османско иго. Затова и 3 март е разгледан в учебника в отделен урок.

Заключение

Твърдението, че 3 март липсва в раздела "Официални празници" на България в учебник за втори клас, е НЕВЯРНО. Урокът присъства и в учебника по "Околен свят", който вече не се използва, и в новия учебник по "Родинознание" на издателство "Просвета" за 2-ри клас, в урок № 26.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheckПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вярно ли е, че в борбата с пожарите е можело да ползваме БТР-ите, дарени на Украйна?

Съгласно множество публикации в онлайн издания и постове в социалните мрежи, както и според председателя на партия "Възраждане" Костадин Костадинов бронетранспортьорите, дарени от България на Украйна, е можело да се използват за гасене на пожарите, които бушуваха у нас през последните дни. Твърдение: В борбата с пожарите е..

публикувано на 24.07.24 в 06:00
Лидерите на Китай и на Русия Си Цзинпин и Владимир Путин.

Обещал ли е подкрепа за Русия Си Цзинпин при опасност от Трета световна война?

Публикация във Фейсбук приписва изказване на президента на Китай Си Цзинпин, че при опасност от Трета световна война Китай ще помогне на Русия, а "на вас и Бог няма да може да ви помогне", ако решим да помогнем на Москва.  "Стига сте обвинявали Китай . Китай не помага на Русия в момента , но ако реши да помогне Китай на Русия , на вас и Бог няма да..

публикувано на 22.07.24 в 06:00

Защо цената на електроенергията в България на 25 юни 2024 г. достигна рекордни стойности?

В публикация, споделена в социалните мрежи над 4300 пъти, се твърди, че цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро /MWh, при цена 70-80 евро в други страни. Твърдението провокира стотици негативни коментари. Твърдение: Цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро/MWh В сайта..

публикувано на 15.07.24 в 06:00
Сара Миликен (в средата) заедно с подгласнички в конкурса.

Мис Алабама Сара Миликен е коронясана, но в друг вид конкурс

Скорошното коронясване на наднормената госпожица Сара Миликен за Мис Алабама предизвика информационно земетресение и вълна от вторични трусове във всички социални мрежи, сайтове, електронни медии, таблоиди и дори по-сериозни периодични издания. В България снимката на Миликен също обиколи както социалните мрежи, така и някои вестници и..

публикувано на 08.07.24 в 06:00

Има ли инвазия на медузи по българското Черноморие?

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 01.07.24 в 06:00
Батмобилът от филма

Украинци парадират с Батмобил в Монако?

Споделена наскоро над 1800 пъти публикация с видео във Фейсбук твърди, че неизвестни украинци парадират в Монако с реплика на Батмобила от филма на Тим Бъртън "Батман" (1989 г.), в който супергероят е изигран от Майкъл Кийтън. "Украинските "служители" вече се чудят как да демонстрират богатството си. Батмобил в Монако, с украински..

публикувано на 24.06.24 в 06:00

Принтери или компютри са машините за гласуване?

Дискусията по въпроса принтери или компютри са машините за гласуване у нас се разгоря с пълна сила миналата година, когато имаше и парламентарни и местни избори, но коментари имаше и в месеците преди очакваните евроизбори на 9, които се оказаха вот 2 в 1 (виж тук , тук и тук ). В публикации, разпространени в социалните мрежи, се..

публикувано на 17.06.24 в 06:00

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00