Продължава посещението на Алексис Ципрас в Париж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втори ден продължава посещението в Париж на Алексис Ципрас - лидера на гръцката крайнолява партия СИРИЗА. На срещите с френските си политически съмишленици, готови да подкрепят кандидатурата му за председател на ЕК, той не пропусна да разкритикува политиката на френския президент Оланд.

Ако правителството на Франсоа Оланд беше различно, цяла Европа щеше да бъде различна, каза гръцкият крайноляв лидер Алексис Ципрас в речта си в седалището на Френската комунистическа партия в Париж, критикувайки обявената наскоро икономическа програма на френския президент. Според Ципрас тя ще намали още повече растежа във Франция и ще допринесе за нова рецесия на еврозоната. Вместо да бъде в противовес и да създава препятствия пред германския неолиберализъм в Европа, правителството на Оланд служи за опора на политиката на г-жа Меркел, твърди Ципрас.

Гръцкият политически лидер е в Париж по покана на Пиер Лоран - секретар на Френската комунистическа партия и лидер на Европейската лява партия. Срещата им, чиято цел е да обедини редиците им пред европейските избори, минава и под знака на предстоящите местни избори, пред които френските крайнолеви сили са разделени. Отделно Ципрас се срещна с лидера на радикалния Ляв фронт Жан-Люк Меланшон, който използва случая, за да обяви 600 предизборни листи на своята партия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!