270 километра задръствания в Париж предизвикаха протестиращи таксиметрови шофьори

| обновено на 11.06.14 в 13:29

Таксиметрови шофьори от цяла Европа протестират срещу нарастващата конкуренция на туристическите автомобили с шофьор. Инициативата на лондонските таксита беше подета мощно във Франция, където освен таксиметрова има и железопътна стачка.

Две стачки в един ден превърнаха в кошмар делника на французите.

По главните пътни артерии на Париж бяха измерени близо 270 км задръствания заради протеста на таксиметровите шофьори. Рано сутринта те потеглиха на операция "охлюв" от аерогарите "Шарл де Гол" и "Орли" към столицата. Секторът се чувства застрашен от конкуренцията на туристическите автомобили с шофьор и протестира вече за трети път, въпреки че през април френското правителство разработи документ с предложения за разрешаване на конфликта. 

Според директорите на таксиметровите компании техните конкуренти плащат по-малко вноски и надвишават правата си. Протестни акции има и в Лион, Марсилия и Ница.

Французите не могат да се спасят в обществения транспорт заради още по-мащабната стачка на жп компанията SNCF, недоволна от проекта за реформа на сектора. От снощи стачкуват около 50% от машинистите и контрольорите. Жп транспортът в страната е полупарализиран. Стачката може да продължи и утре.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!