САЩ наложиха санкции срещу 20 длъжностни лица от Украйна

САЩ наложиха санкции срещу 20 длъжностни лица от Украйна, които според Вашингтон са виновни за ескалацията на насилието и за нарушения на човешки права. На въпросните лица се забранява да влизат на американска територия и се лишават от възможност да получават американски визи.

В изявлениеq американският президент  Барак Обама предупреди украинското правителство, че ще има последствия, ако бъде прекрачена границата. Той допълни:

Очакваме украинското правителство да демонстрира сдържаност и да не прибягва към насилие, що се отнася до мирни протестиращи. Също така очакваме, мирните протести да останат мирни.

По-късно Държавният департамент обявиха налагането на визови рестрикции за 20 украински цивилни, за които се подозира, че са отговорни за насилието и за които се смята че са нарушили човешките права. Мярката е обратима и може да отпадне, ако обявеното примирие се спазва.

Високопоставен служител на американското външно министерство припомни отношението на САЩ към Украйна и подчерта, че Америка, заедно с партньорите си от Европейския съюз и членовете на Eвропейската общност, са стояли зад идеята за избиране на правителство от технократи, оказване на помощ от МВФ и след това провеждане на парламентарни избори. Служителят коментира, че влошаването на ситуацията няма да е от полза за никого и допълни, че докато Вашингтон е изразил ясно настроенията си към Киев, политиката на Москва спрямо страната е все още мъглява.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!