Бизнес активността в еврозоната през февруари отстъпи от завоюваните в началото на годината позиции

Икономическата активност в еврозоната се разшири през февруари за осми пореден месец, но отстъпи от 31-месечния връх, който беше регистриран в началото на 2014-а година, показва предварителното проучване на агенция Markit.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в еврозоната, се понижи през февруари до двумесечно дъно от 52,7 пункта от 52,9 пункта през януари и при прогнози за подобрение до 53,1 пункта. По този начин икономическата активност в региона остава на позитивна територия (индекс над 50 пункта) за осми пореден месец, но върна малко по-силно от прогнозите от 31-месечния връх в началото на годината (най-високо ниво от юни 2011-а година).

Предварителният PMI индекс, измерващ активността в промишления сектор на еврозоната, се понижи през февруари до 53,0 при прогнози за запазване в януарското ниво от 54,0 пункта.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите на еврозоната, обаче отбеляза слабо подобрение през втория месец на годината до 6-месечен връх от 51,7 пункта от 51,6 пункта през януари, но при прогнози за повишение на индекса до 51,9 пункта.

Компонентата, отчитаща новите поръчки за европейските компании се повиши за седми пореден месец и то с най-добро темпо от юни 2011-а година, но в същото време индексът на работната заетост през февруари остана без промяна за трети пореден месец.

Ценовата компонентата на PMI проучването на агенция Markit бележи спад за 23-ти пореден месец, макар че темпото на понижение в цените на изхода на предприятията в еврозоната е най-слабото от май 2012-а година.

Основна причина за днешното по-слабо от прогнозите предварително PMI проучване в цялата еврозона е изненадващо рязкото влошаване на бизнес активността във Франция на фона на смесените до малко по-добри данни от Германия.

Днешното слабо понижение на общия PMI индекс за бизнес активността в региона напомня, че икономическото възстановяване в еврозоната продължава да бъде крехко и неравномерно, заяви главният икономист на агенция Markit Крис Уилямсън и добави: Икономическият растеж в еврозоната ще продължи да бъде воден от Германия, чиято икономика контрастира с тревожното подновяване на низходящото движение във Франция.

Според Крис Уилямсън данните на Markit за първите два месеца на 2014-а година все пак подсказват известно подобрение на икономическия растеж в еврозоната през първото тримесечие спрямо последното тримесечие на 2013-а година, когато БВП на региона отбеляза изненадващо повишение с 0,3% при прогнози за подобрение на икономическия растеж с 0,2% и след анемичния растеж от 0,1% през периода юли-септември (през третото тримесечие на миналата година).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Бизнес активността в Германия удари 32-месечен връх при влошаваща се експанзия в промишления сектор

Бизнес активността в Германия се разшири през февруари за десети пореден месец и то в по-добро темпо от предходния месец, но експанзията в промишления сектор отбеляза изненадващо забавяне през втория месец на годината, показва предварителното проучване..

публикувано на 20.02.14 в 11:18

Изненадващо солидно влошаване на бизнес активността във Франция през февруари

Активността в частния икономически сектор на Франция отбеляза изненадващо солидно влошаване през февруари след шокиращо силен спад на активността в сектора на услугите, показва предварителното проучване на агенция Markit. Индексът PMI, измерващ общата..

публикувано на 20.02.14 в 10:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината,..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява..

публикувано на 30.09.16 в 12:10