Джон Кери обяви, че САЩ могат да станат гарант на заем за Украйна в размер на 1 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Джон Кери обяви, че Съединените щати могат да станат гарант на заем за Украйна в размер на един милиард долара. Към това ще се добави и допълнителна директна финансова помощ. Американската финансова помощ е част от подготвян финансов пакет, в който ще се включат още страни от ЕС и МВФ.

Пред репортери Кери заяви, че обстоятелствата налагат неотложното финансово съдействие на САЩ и допълни, че тези обстоятелства трябва да накарат и временното украинско правителство да действа спешно в посока на задействане на реформи, намаляване на корупцията и подготовка на свободни и честни избори. Подобно послание беше изпратено и от Белия дом, откъдето призоваха лидерите в страната да формират едно приобщаващо и мултипартийно правителство.

По-рано в интервю за телевизия NBC Кери за пореден път подчерта, че кризата в страната няма нищо общо с конфликта между САЩ и Съветския съюз по време на Студената война и предупреди Русия да обмисля внимателно решенията си спрямо Украйна:

Ние не търсим конфронтация, но искаме да се разбере, че всяка страна трябва да зачита териториалната цялост и суверенитет на Украйна. Русия заяви, че спазва това и смятаме, че е важно Русия да държи на думата си. 

Темата за възможна интервенция от Русия беше коментирана пред журналисти и от говорителя на Държавния департамент Джен Псаки:

Наблюдаваме събитията отблизо. Както знаете, заместник-секретарят Бърнс беше там и сте наясно, че сме ангажирани с това, което се случва на много високо ниво. Както сме заявявали през изминалите няколко дни, всеки опит за каквато и да е военна намеса ще бъде грешка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!