Граждански иск за 51 000 лева предяви МВР към Цветан Цветанов

Снимка: БГНЕС
Граждански иск в размер на близо 51 000 лева предяви МВР към бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. След едночасово изчитане на обвинителния акт и сериозно намаляване на броя на свидетелите, Софийският градски съд започна второто дело срещу Цветанов, което е за длъжностно присвояване.

Цветанов е обвинен, че в нарушение на закона е позволил на бившия директор на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров да му бъдат изплатени 50 000 лева за заплати, обезщетения за неползван отпуск и пенсиониране за период, в който антимафиотът вече е разследван и се намира в следствения арест. Адвокатът на Цветанов Менко Менков обаче бе категоричен, че бившият вътрешен министър е бил длъжен да направи това:

Той по закон е длъжен да ги получи. По закон е длъжен да го възстанови на длъжност. Обстоятелството, че господин Орлин Тодоров е бил с мярка за неотклонение "задържане под стража" няма абсолютно никакво значение към действията на господин Цветанов. Законът ясно е разписан - ако той не му беше изплатил възнагражденията, тогава би извършил престъпление и Орлин Тодоров би имал възможност да сезира Прокуратурата за това. По закон е длъжен да му възстанови парите.

Прокурори, съдии и бивши и настоящи полицаи бяха сред първоначалните свидетели в списъка за разпит. От 35 души в него останаха 10, по искане на защитата на Цветан Цветанов. Сред отпадналите е самият Орлин Тодоров, както и бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев. По делото обаче ще бъде разпитан бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Именно в разследване срещу него изскочиха фактите, заради които е обвинен сега Цветанов.

На въпрос на съда дали разбира в какво е обвинен, бившият вътрешен министър заяви, че не разбира. После уточни, че разбира, но обвинението му е несъстоятелно и той продължавал да се пита "защо". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!