Две трети от европейците са на мнение, че техният глас не се чува

Двама от трима европейци са на мнение, че техният глас не се чува. Това сочат данните от два доклада, представени от Европейската комисия в навечерието на изборите за Европейски парламент през май.

В това отношение тенденциите в отговорите сред българските участници в допитването са по-различни - 26 на сто от тях не се чувстват чути, но 63 процента намират, че мнението им се цени.

Седем от всеки 10 граждани на Европейския съюз желаят председателят на Европейската комисия да се избира пряко, показват още данните.

Комисията отбелязва, че призивите ѝ за единен ден за избор на европейски депутати и за показване на европейската политическа  принадлежност на партиите върху бюлетините все още не са широко приети. Уточнява се, че някои национални законодателства не позволяват поставянето на бюлетините на логото на различните партии.

Демокрацията не свършва в деня на изборите, а продължава с обсъждането на бъдещето на Европа с хората на местно равнище през цялата година“, коментира зам.-председателят на ЕК Вивиан Рединг. „Гражданите имат истинска нужда да обсъждат европейски въпроси лично с политиците, в Европа трябва да говорим един с друг, вместо един за друг“, добави тя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!