ЕК засилва борбата с прането на пари

Европейската комисия представи предложения за допълване и укрепване на правната рамка на Европейския съюз в области като прането на пари, нелегалните парични потоци, както и замразяването и конфискуването на активи. Сигурността е основна цел на комисията..

публикувано на 21.12.16 в 13:20

ЕИБ отпуска 105 млн. евро за иновативна ТЕЦ в Германия

Европейската инвестиционна банка е постигнала споразумение с компания "Щадверке Кил" и ще й отпусне заем от 105 милиона евро за финансирането на топлоелектроцентрала в германския град Кил. Трансакцията ще бъде осъществена и с подкрепата на Европейския..

публикувано на 14.11.16 в 16:36

ЕС приветства ратифицирането на Парижкото споразумение

Европейският съюз приветства официалното влизане в сила днес на Парижкото споразумение за климата. Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович , който отговаря за енергийния съюз, посочи, че бездействие по отношение на климатичните..

публикувано на 04.11.16 в 16:18

Около 119 млн. души от ЕС са изложени на риск от бедност

Около 119 милиона души в Европейския съюз, или 23,7 на сто от населението, са били изложени на риск от бедност или социално изключване през 2015 г. Това обяви днес европейската статистическа служба Евростат по повод отбелязването на Международния ден за..

публикувано на 17.10.16 в 16:15

Таксиметрови шофьори готвят протест заради нов данък

Протест и блокада на Бургас подготвят таксиметрови шофьори заради планирания нов данък за дейността в размер на 900 лева. Предложението е на кмета Димитър Николов. Законодателят предостави възможност на общинските съвети да определят налога между..

публикувано на 18.09.16 в 15:48

Грузия се доближава до падане на визите за ЕС

Членовете на комисията по граждански свободи в Европейския парламент подкрепиха идеята за премахване на визите за грузински граждани, които посещават Европейския съюз. Предстои представители на Брюксел на продължат преговорите с Тбилиси за финализиране..

публикувано на 06.09.16 в 12:20

Инфлацията в еврозоната се очаква бъде 0.2 на сто на годишна база

Инфлацията в еврозоната през август се очаква да остане стабилна на нивата от 0.2 процента на годишна база. Това сочат изчисленията на статическата служба на Европейския съюз Евростат. Храните, алкохолът и цигарите се очаква да имат най-голямата инфлация..

публикувано на 31.08.16 в 16:15

Решението за Брекзит се отразява на заетостта във Великобритания, сочи проучване

Британският премиер Тереза Мей работи с цялото си правителство, за да постигне възможно най-добро споразумение за излизане на страната от Европейския съюз, обяви днес говорителят на Мей. Той добави, че министър-председателят няма да използва член 50 от..

публикувано на 15.08.16 в 18:48

ЕИБ отпуска 15 млн. евро за малки земеделски проекти в Румъния

Европейската инвестиционна банка предостави 15 милиона евро на румънската финансова институция "Агрикавър Кредит", за да бъде отпуснато финансиране на малки проекти в земеделския сектор. Кредитите ще бъдат давани на предприятия от малкия и средния..

публикувано на 01.08.16 в 15:38

ЕС подаде жалба в СТО срещу Китай заради ограниченията за износ на суровини

Европейският съюз е подал жалба в Световната търговска организация срещу Китай заради наложените от него ограничения върху износа на суровини, които са жизнено важни за европейската промишленост. След успеха на предишните две сходни жалби от 2012 г. и..

публикувано на 19.07.16 в 18:55

ЕК иска повече усилия за ромска интеграция

Европейската комисия настоява за подновен ангажимент към ромската интеграция. Комисията прие днес годишния си доклад за интеграцията на ромите и тазгодишната оценка съдържа за първи път преглед на мерките, приложени от страните членки след..

публикувано на 28.06.16 в 17:06

Евродепутатите обсъждат ролята на гражданите в енергийния съюз

Евродепутатите ще обсъдят днес в Брюксел ролята, която гражданите имат в Европейския енергиен съюз, както и мерките, които могат да бъдат предприети, за да няма енергийна бедност. Резолюцията по въпроса ще бъде гласувана в четвъртък. Тя е изготвена от..

публикувано на 25.05.16 в 12:46

ЕС подкрепя насърчаването на добри трудови практики

Европейският съюз обяви днес подкрепата си за фонда, създаден от Г-7 за насърчаване на добри трудови практики в развиващите се страни. Фондът беше договорен по време на срещата на Г-7 в Елмау, Бавария през юни. Фондът ще подкрепя съвместни дейности на..

публикувано на 12.10.15 в 18:16

ЕК: Еврочленките трябва да работят повече, за да спрат загубата на биоразнообразие

Държавите членки на Европейския съюз трябва да положат много по-големи усилия, за да успеят да спрат загубата на биоразнообразие в Европейския съюз до 2020 година. Това показва средносрочният преглед на целите от Стратегията за биоразнообразие, обяви..

публикувано на 02.10.15 в 16:03

Еврокомисарят за международното сътрудничество и развитието е на първа визита в Руанда, Кения и Уганда

Европейският комисар за международното сътрудничество и развитието Невен Мимица ще посети от днес до 19-и септември Руанда, Кения и Уганда, съобщи Европейската комисия. Това е първата визита на еврокомисаря в трите африкански държави. Основната цел на..

публикувано на 14.09.15 в 16:00

ЕК иска допълнителни реформи в системите за събиране на ДДС

Събирането на приходи от ДДС не се е подобрило значително в държавите членки, обяви днес Европейската комисия. Данните са от доклад за събираемостта на ДДС през 2013 г. От него става известно, че разликата между събраните и очакваните приходи се е..

публикувано на 04.09.15 в 18:07

Мигрантите в ЕС са с по-висок риск от европейците да останат без работа и образование

Сериозни разлики в нивото на образованието има между гражданите на Европейския съюз и мигрантите на територията му, обяви днес Евростат. Изследването на европейската статистическа служба сочи също, че мигрантите са изложени на по-голям риск да бъдат..

публикувано на 21.08.15 в 17:28

Брюксел удължи мерките в подкрепа на европейските фермери, пострадали от руското ембарго

Европейската комисия днес официално удължи до края на юни 2016 г. мерките в подкрепа на европейските производители на плодове и зеленчуци. Те бяха въведени миналата година в отговор на руското ембарго на вноса на храни от Европейския съюз. Днешното..

публикувано на 07.08.15 в 16:06

Защитени ли са жертвите на дискриминация у нас?

Правилата на Европейския съюз за справяне с дискриминацията въз основа на расов или етнически произход, религия или убеждения, увреждания, възраст и сексуална ориентация отдавна са част от националното законодателство на всички страни членки...

обновено на 29.01.15 в 16:45

Гражданска организация настоява за независима оценка на условията в родилните отделения

През сеп­тем­ври месец тази година Световната здравна организа­ция излезе с офи­ци­ално ста­но­вище по отно­ше­ние на наси­ли­ето над жени по време на раж­дане. В ста­но­ви­щето си Организацията при­зо­вава всички заин­те­ре­со­вани страни да..

публикувано на 29.12.14 в 12:05