Във ВАС има над 30 дела срещу решения на ЦИК

Само за последните няколко дни във Върховния административен съд са били образувани над 30 дела срещу решения на Централната избирателна комисия. Основната част от тях са свързани с регистрацията на Синята коалиция и с броя и автентичността на подписите, изисквани за регистрация от ЦИК. 

Статистиката съобщи председателят на съда Георги Колев, който изрично уточни, че броят на жалбите е сравним с този от предишните избори. Имало дни с десетки жалби, други, в които не постъпвала нито една. Колев напомни, че съдът е задължен да се произнесе в срок от три дни, независимо от това какво решение на ЦИК се обжалва. 

Една от жалбите до ВАС е тази на Национал-демократичната партия, на която беше отказано регистрация за участие в евровота, заради голям брой имена, срещу които стоят поставени от други лица подписи и ЕГН-та. 

В студиото на "Преди всички" лидерът на партията Димитър Стоянов коментира, че и заради това ще бъдат сезирани всички европейски институции. 

Няма абсолютно никаква гаранция, кой на кого и как ще продаде някаква база данни, която някой да я впише в някаква такава подписка за политическа партия. Никоя партия или нейното ръководство не може да осъществи първо контрол върху събирането на подписка, тъй че в нея няма да има такива проблеми, че някой няма да впише незаконно данни.

Стоянов обвини ВАС в противоречива практика, защото преди дни при отказана регистрация давал на съответната партия три дни за корекция, а сега това му било отказано. Обяснението даде малко по-късно председателят на ВАС Георги Колев:

За разлика от предишния кодекс, където съществуваше тази възможност да му се даде тридневен срок да отстрани констатираните нередности, в сега действащия Изборен кодекс такава възможност не съществува. Така, че за нас просто не е възможно да му бъде даден такъв срок да отстрани тези нередности.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!