Външният министър представи нови визови облекчения в полза на туризма

Снимка: БГНЕС

Многократни едногодишни и по-дългосрочни визи ще получават руските граждани, които имат имоти в страната ни. Това каза в Бургас министърът на външните работи Кристиан Вигенин. На среща с туристическия бранш той представи новите практики за облекчаването на визовия режим.

Много по-добра организация за издаването на визи е създадена тази година, каза министър Вигенин.

Прекратихме практиката да се дават квоти на определен брой туристи, които могат да се подават за издаване на визи в дипломатическите и консулските представителства на България, говорим преди всичко за Молдова, Украйна, Русия и Беларус. Беше премахната практиката целенасочено да се пренасочват туристи, съответно туристическите фирми към изнесените визови центрове, което оскъпяваше допълнително услугата.

От тази година се въвеждат нови практики за облекчаване на визовия режим, допълни още Кристиан Вигенин.

Предприели сме също така редица мерки за облекчаване на издаването на визи, за издаване на двукратни и многократни визи, особено за туристи, които вече са идвали в България, с тях не е имало никакви проблеми. Насърчаваме туристите, които сега кандидатстват за визи, тези, които вече са били в предишни години да получават едногодишна двукратна виза, която ще изтича в края на следващия туристически сезон.

По думите на министър Вигенин не се очаква отлив на руски туристи този сезон, но предвид тежката икономическа ситуация в Украйна е възможно по-малко украински граждани да посетят страната ни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!