Преглед на чуждестранния печат

Автор:

САЩ и Европейският съюз обявиха нови санкции срещу Русия. Американците - срещу хора, приближени на президента Владимир Путин, включително срещу шефа на държавната компания "Роснефт", а европейците - срещу висши руски представители и сепаратистки лидери в Украйна, посочва в редакционна статия вестник Ню Йорк таймс. Тази стъпка е оправдана и въпреки всички шумни заплахи от страна на Путин, икономическата несигурност, породена от санкциите, ускорява изпадането на Русия в рецесия, отбелязва вестникът.

Макар санкциите на ЕС да са по-слаби от тези на САЩ, той  не се поддава на внушенията, че службите на Кремъл нямат участие в събитията в Източна Украйна. Списъкът от 15 имена, огласен вчера, за пръв път включва двама представители на руското военно разузнаване, единият от които е замесен в инцидентите в Славянск, отбелязва френският вестник Фигаро.

Правителството в Киев е безсилно, докато Източна Украйна се изплъзва от контрола му, посочва британският вестник Гардиън. В изявление във вторник украинският временен президент Олександър Турчинов призна, че голямата част от силите на реда не са способни да изпълняват задължението си да защитават украинските граждани, допълва Гардиън.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!