Директорка на Хасковско училище уволнена за записване в дневниците на "мъртви души"

Снимка: Дора Атанасова
Директорката на училище "Христо Ботев" в хасковското село Войводово е уволнена, защото е записала в дневниците 12 деца, които никога не са посещавали училище, но имат нанесени оценки. За "мъртвите души" обаче е получавана субсидия. Случаят е предаден на икономическата полиция.

Сигналът за нарушенията на директорката Минка Челебиева е подаден от учителите. В записката са изредени имената на 12-те деца, които са записани, но никога не са посещавали училище. Преподавателите обясняват: Това не е първият случай, да кажем, или първата година, в която има "мъртви души". Това си е практика, откакто госпожа Челебиева е тук.

И ние не бяхме писали, аз и колегите, които влизат в часа, никой не беше посмял да пише оценки. Просто чакаме да видим какво ще ни бъде наредено. На един от педагогическите съвети зададохме този въпрос, нейният отговор беше, какво чакате, нямате ли син химикал да нанесете оценки.


За всяко дете училището е получавало по 1315 лева. Не е ясно сумата от близо 16 хиляди лева как е била изразходвана: Ние не можем да кажем тези 1300 лева отиват еди-къде си. В общия бюджет и съответно се разпределят, за ремонт вероятно, който не е правен изобщо, за хранене на учениците, което вече почти го няма.

Кметът на селото Илями Бефа потвърди, че 12-те деца живеят при родителите си в чужбина: За да попълнят паралелките, за да няма сливане на класове и да може даскалите да бъдат на щат. От тази гледна точка са водили учениците.

В Регионалния инспекторат по образованието в Хасково е извършена проверка, а резултатите съобщава Иван Ванчев: Не е злоупотребявано със средствата, но неправомерно тези средства са постъпили в училището за тези ученици, тъй като те действително не посещават това училище.

Отчетът е предаден на икономическа полиция, която разследва нарушенията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!