Великобритания опитва да забави избора на нов председател на ЕК, търси алтернатива на Юнкер

Меркел Юнкер

Великобритания се опитва да забави избора на нов председател на Европейската комисия в търсене на алтернатива на бившия ппемиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, съобщиха британски източници. Усилията за блокиране на Юнкер, смятан в Лондон за пречка пред реформте в Евросъюза, идват преди срещата на лидерите на ЕС следващата седмица в Белгия и засилващата се кампания сред поддръжниците му за избирането му на един от най-влиятелните постове в организацията.

Британски дипломати, цитирани от Ройтерс, заявиха, че Великобритания се опитва да убеди ЕС да не взема решение за Юнкер на срещата в четвъртък и петък. 

Мандатът на сегашния председател на Европейската комисия изтича през октомври,  което дава достатъчно време на Великобритания да промени настроенията, смятат дипломатите.

Назначаването на Юнкер е голямо изпитание за премиера Дейвид Камерън, който открито се противопоставя на неговата кандидатура с аргумента, че е прекален федералист, което означава по-централизиран ЕС  и малка вероятност от провеждане на реформи.

Ако Камерън не успее да блокира Юнкер, авторитетът му у дома и в чужбина сериозно ще пострада. При това положение Камерън трудно ще може да предоговори условията за членството на Великобритания в ЕС и да контролира евроскептиците в неговата партия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!