Три оправдателни и две ефективни присъди по делото "Гранити" в Бургас

Снимка: Даниела Костадинова

Три оправдателни и две осъдителни присъди постанови Бургаският окръжен съд по делото за отвличането и убийството на собственика на фирма "Гранити" Стоян Стоянов.

Прокурорът Ангел Георгиев заяви, че за първи път в неговата практика без мотив и поръчители се осъждат само двама физически извършители на престъплението. От прокуратурата заявиха, че ще протестират присъдата.

Присъди по 18 години затвор получиха Стоян Петров и Стоян Колев. Петров е сочен за физическия извършител на отвличането и убийството на Стоян Стоянов. Стоян Колев беше признат за виновен за помагачество, участник в престъплението, което беше извършено на шести март 2008-а година. Двамата ще трябва да платят и обезщетение в размер на 330 хиляди лева на близките на Стоян Стоянов. Останалите трима подсъдими - бившият съдия-изпълнител Галин Костов и неговият приятел - бившият директор на Агенцията за държавни вземания Станислав Михайлов, които бяха сочени за поръчители на убийството, както и Нено Стоянов, сочен за подбудител и съучастник, бяха оправдани  и признати за невинни. Оказа се, че няма достатъчно доказателства за посочения от обвинението мотив, че Стоян Стоянов е бил изнудван, отвлечен и убит заради отказа му да закупи терен на значително завишена цена.

Прокурорът Ангел Георгиев заяви, че ще протестира присъдата.
Ще изчакам издаването на  мотивите, задължително ще го протестирам. Не съм съгласен както с размера, така и с оправдателните диспозитиви за другите лица. В моята практика не съм имал. Не го очаквах и затова ще подам протест. Не мога да си го обясня. Все пак като излязат мотивите, тогава ще разберем мотивите на съда защо е оправдал и защо е наложил такива наказания.
Присъдата ще обжалва и осъденият на 18 години затвор Стоян Колев, каза неговият адвокат Иван Томов.
Тази присъда представлява един опит на съда да замаже цялата невъзможност на обвинението да докаже извършеното престъпление.
Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативният съд в 15-дневен срок.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!