През ноември трябва да са готови първите две части от магистрала "Марица"

Снимка: БГНЕС

Лот 1 и 2 от автомагистрала "Марица", която е част от Трансевропейския коридор номер 4, ще бъдат завършени в края на ноември. Министрите на регионалното развитие и на транспорта Десислава Терзиева и Данаил Папазов инспектираха строителните работи.

42 процента от Лот 1 и 72 на сто от Лот 2 вече са завършени, обяви министър Терзиева. Строежът на тази част от автомагистралата се бави заради археологически разкопки, затова отсечките ще бъдат завършени в края на ноември тази година, каза Терзиева:

Освен това се наложиха и допълнителни дейности, свързани с липсата на подземен кадастър, и при самото проектиране не са установени подземни съоръжения, които в последствие се установяват, и за което се налага да се изместват и да се правят допълнителни дейности. И за двата лота по принцип строителите работят и се надяваме да бъдат свършени в срок. Ако се наложат допълнителни дейности, за мен като министър крайният срок трябва да бъде март месец догодина.

Транспортният министър Данаил Папазов уточни, че държавата няма да загуби средства по оперативната програма "Транспорт":

В момента няма такава опасност. Няколко пъти беше коментиран този въпрос. Знаете, след многото спекулации, които бяха направени, и говорителят на Европейската комисия също отрече такива възможности. Към настоящия момент ние не идентифицираме някакъв проблем, който да предполага спиране на средства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!