Народното събрание прие оставката на кабинета "Орешарски"

| обновено на 24.07.14 в 14:03

БГНЕСНародното събрание прие оставката на кабинета "Орешарски". От 196 депутати, за оставката гласуваха 180, а 8 бяха против. 8 народни представители не упражниха правото си на глас.

Президентът Росен Плевнелиев е готов още днес да събере на политически консултации парламентарните партии, заявиха от пресцентъра на държавния глава. Целта е и четирите политически сили да декларират, че нямат намерение да съставят кабинет в рамките на 42-рото Народно събрание.

По конституция след консултациите президентът трябва да възложи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, в случая ГЕРБ. Ако до 7 дни партията не успее или откаже да предложи състав на Министерския съвет, държавният глава връчва мандат за съставяне на кабинет на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат-премиер или на Коалиция за България. Ако и в този случай не бъде предложен състав на правителство, държавният глава дава мандата на някой от останалите парламентарни групи. В случай че няма съгласие да бъде излъчен кабинет в рамките на 42-рото Народно събрание, президентът назначава служебно правителство, разпуска парламента и насрочва нови парламентарни избори най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на настоящото Народно събрание.Снимка

Лидерът на ДПС Лютви Местан се надява процедурата при президента с даването и връщането на мандатите да мине бързо, за да не се губи ценно време. Той заяви, че веднага ще върне мандата.

При консултации на "Дондуков" 2 политическите лидери вече се разбраха изборите за 43-тото Народно събрание да бъдат на 5-и октомври. Държавният глава вече заяви, че има намерение да разпусне настоящия парламент на 6-и август, а ден по-рано да обяви приоритетите на служебния кабинет.



Свързани новини

Депутатите събраха кворум за оставката на правителството

Премиерът Пламен Орешарски дойде в Народното събрание. Депутатите успяха да съберат кворум и решиха, че първа точка в дневния ред ще е дебати и гласуване на оставката на кабинета "Орешарски". След като бъде гласувана оставката, президентът е готов да..

обновено на 24.07.14 в 11:43

Проф. Герджиков: Няма опасност страната да изпадне в управленски вакуум

Не можехме да очакваме това правителство да направи нещо кой знае какво при тази неблагоприятна политическа и външна среда, която беше през цялото време на управлението. За това, разбира се, вина има и самото управляващо мнозинство, което в..

публикувано на 24.07.14 в 13:07

Борисов: Можехме да изпаднем в още по-тежка ситуация

Крайно закъсняла е оставката на правителството, каза в първия си коментар лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов : Агонията им беше пълна - няколко часа. Опитаха се и с почивки, и с какво ли не да продължат времето си, но дори и опорните им точки не удържаха...

публикувано на 24.07.14 в 13:09

Вигенин: България е уязвима от възможни нови санкции на ЕС срещу Русия

Министърът на външните работи в оставка Кристиан Вигенин отхвърли обвиненията, че по време на мандата му България е била в международна изолация. На годишна среща в София с българските посланици Вигенин направи кратък отчет на свършеното. Отиващият си..

публикувано на 24.07.14 в 13:39

Пламен Орешарски: Стоя зад кандидатурата на Кристалина Георгиева

След като парламентът прие оставката на кабинета, премиерът Пламен Орешарски отговори на журналистически въпроси за едногодишното управление. Той заяви, че развитието на взаимоотношенията между парламентарните групи на БСП и ДПС е предопределило оставката..

публикувано на 24.07.14 в 12:35

Президентът свика парламентарните сили на консултации

След гласуваната в парламента оставка на правителството, ръководено от Пламен Орешарски , президентът Росен Плевнелиев започна консултации с парламентарните групи в 42-рото Народното събрание.  В сградата на "Дондуков" 2 пристигнаха председателите на..

обновено на 24.07.14 в 16:21