Великобритания приветства позицията на българското правителство преди срещата на върха на НАТО

Великобритания приветства позицията на българското правителство в навечерието на срещата на върха на НАТО. Изявлението бе разпространено чрез британското посолство у нас ден, след като премиерът оттегли стратегически документ на Министерството на отбраната, в който руската политика в Украйна се разглежда като заплаха за националната ни сигурност.

Обединеното кралство подкрепя усилията на съюзници като България, които осъзнават необходимостта от засилване на собствените си способности, пише в изявление временният управляващ Британското посолство в София Майкъл Дейвидсън.

Кризата в Украйна ни напомни за всички рискове, произтичащи от намаляването на отбранителните разходи, продължава той. Служебното правителство на премиера Близнашки финализира работата върху амбициозната си "Визия 2020": България в НАТО и европейската отбрана", която ще бъде представена на срещата на върха на НАТО в Уелс другата седмица. Ние вярваме, че този документ ще постави България в основата на нарастващия консенсус в НАТО и ще покаже колко е важно за България да достигне целта за бюджет за отбрана от 2 процента от брутния вътрешен продукт до 2020-а година, допълва Дейвидсън. Аз приветствам подхода на служебното правителство към подготовката за срещата на върха, казва временно управляващият британската мисия у нас.

Изявлението на представителя на Обединеното кралство идва в момент, когато премиерът Георги Близнашки порица текстовете в документа "Визия 2020" на Военното министерство заради прякото назоваване на Русия като проблем за националната ни сигурност. Близнашки настоя окончателният вариант на стратегическия документ да бъде редактиран и да има по-балансирана позиция спрямо Москва.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!