Специална експертиза ще изяснява причините за наводнението в Бургаска област

Снимка: БГНЕС

Комплексна метеорологична, хидрологична и геодезична експертиза ще изяснява причините за наводнението в Бургаска област.

По случая е образувано досъдебно производство за убийството на 3-ма души. Специализираният анализ ще бъде извършен с участието на експерти от БАН и метеорологичните служби, както и от ландшафтни архитекти.

Според наблюдаващия делото прокурор Андрей Червеняков за изясняване на причините за водната стихия, в която загинаха 2 жени и доведе до кризисна ситуация района на парк „Росенец“ ще бъдат извикани експерти от Националната следствена служба. Рано е да се каже дали ще се разследва строителството на незаконни стопански постройки и незаконна сеч, каза говорителят на Окръжната прокуратура Красимира Кателиева:

Окръжната прокуратура  наблюдава трите дела, които са започнали на 6-ти септември тази година, след намирането на труповете на трите лица. Едното дело се разследва от Приморско, а другите две дела от Четвърто районно управление Бургас.

В момента няма настанени хора в приюта на община Бургас. За възстановяване на засегнатите райони може да бъдат наети и доброволци, каза Димитър Христов от Областна администрация.

Прави се анализ. Вероятно ще създадем някаква група, която да обследва още веднаж района, да огледаме още веднаж налични легла, сухи корита. Сухи, казвам, когато е в слънчево, топло време, но при такъв порой става силен водосбор. Ще изготвим едно предложение, ще се търси начин за финансиране за да можем да прочистваме, тъй като знаете идва есенно-зимен период и никога не можем да бъдем сигурни какво ще последва.

В рибарското селище Ченгене скеле продължава операцията по изваждането на потопените лодки и разчистването на наводнените къщи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!