По 6000 лева ще получат семействата на двете жертви на наводненията край Бургас

Общинарите одобриха безлихвен заем от 21 млн лева заради блокирани сметки в КТБ

| обновено на 09.09.14 в 14:49

Общинският съвет в Бургас реши да отпусне по 6 хиляди лева на семействата на двете жени, загинали при наводненията. След два часа спорове, общинските съветници одобриха и предложението общината да изтегли от държавния бюджет временен безлихвен заем от 21 милиона лева. Финансовата операция се налага, тъй като парите на Общината са блокирани в Корпоративна търговска банка. 

С минута мълчание в памет на загиналите жени започна извънредната общинска сесия в Бургас. 250 хиляди лева от Общинския съвет да бъдат пренасочени за възстановяване на щетите от наводненията, решиха общинските съветници. 740 сигнала от пострадалите семейства са постъпили след бедствието в община Бургас. 

В Общинския фонд за социално подпомагане са останали близо 50 хил. лв., които са недостатъчно за отпускане на финансова помощ на пострадалите. След кратки дебати съветниците отложиха решението за следващата сесия:

Искахме първо да се предложи до 30 септември изменение на бюджета, с което да се увеличи фонда за социално подпомагане, за да могат някои специфични и тежки случаи, при които за щастие няма загуба на човек, но има накърнено имущесто, да бъдат социално подпомогнати.

Ако подпомогнем 740-те случая, те ще получат по 100 лв. Ако на вас това ви се струва достатъчно, не съм съгласен с вас. Заради това, е направена комисия, за да се види кои хора от какво имат нужда.

60 молби за еднократна помощ от 325 лева вече са одобрени от Агенцията за социално подпомагане. Те ще бъдат предоставени на хората, понесли най-големи щети. 

В скандали, хаос и взаимни обвинения обаче премина обсъждането на предложението Общината да изтегли безлихвен заем от държавния бюджет заради замразените 21 милиона лева в КТБ. Средствата са необходими, за да не бъде спряна работата по важни проекти за подобряване на инфраструктурата и за изграждане на пречиствателни станции. Опозицията обаче аргументирано възрази, че общината еднолично е взела решение за депозиране на парите в КТБ, а сега иска Общинският съвет да одобри изтеглянето на нов заем. Чуха се обвинения, че общинската администрация не е направила оценка на риска преди да вложи средствата в Банката, която сега е поставена под особен надзор.

Въпреки оживените дебати обаче решението за новия безлихвен заем беше гласувано почти единодушно.

Кореспонденцията на Даниела Костадинова, излъчена в предаването "Нещо повече", можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Ченгене скеле

Поне 10 семейства от Ченгене скеле остават без дом

Поне 10 семейства в рибарското селище Ченгене скеле край Бургас остават без дом след наводнението в региона. Техника, доброволци и рибари продължават акцията по почистването на местността.  Машините почистват рибарското селище от вчера. Издръпват се..

публикувано на 09.09.14 в 12:20