Експлоатация на български гроздоберачи в Италия

Снимка: БГНЕС

Български сезонни работници живеят при нечовешки условия в Италия. Независимо от подписаните договори, не се спазват и трудовите им права.

Българите са наети за гроздобера край град Асти, в една от най-популярните със своите вина северна италианска област Пиемонте. Там се произвеждат едни от най-хубавите шампанизирани вина – около 120 милиона бутилки годишно. Сезонните работници – около 150 души, получават по 5 евро на час за 10-15 работни дни. Имат обаче само двудневни договори с местни кооперации, които, освен че не поемат грижата за подслон и храна, при здравословни проблеми не желаят намесата на здравните органи.

Българските гроздоберачи живеят в подобия на палатки, разполагат само с две химически тоалетни, а топлата вода е блян. С големи лишения успяват да спестят около 300-400 евро и непрекъснато трябва да искат полагаемото им се от своите работодатели.


Кметът на селището Канели, край което бивакуват българските гроздоберачи – Марко Габузи – заяви, че трябва да се вземат съответните мерки, за да не се допускат подобни ситуации. Досега за експлоатация на имигрантски труд се славеше само Южна Италия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!