Гражданите отново ще могат да получават незаверени преписи от нотариални актове на имоти

Снимка: БГНЕС

С промени в Правилника за вписванията, приети от правителството, се възстановяват правилата по вписване и издаване на преписи, действали преди 1-ви август тази година. Причината е в многото сигнали и жалби, че данните от имотния регистър са недостъпни. Заместник-министърът на правосъдието Петко Петков е категоричен, че връщането на стария режим няма да увеличи броя на имотните измами.

Направеното изменение не само няма да доведе до нарастването на имотните измами, а напртотив - ще ги възпрепятства. Защото измама не може да се случи тогава, когато човек е добре информиран. Отсега нататък се дава възможност отново, така както и преди август месец, да бъдат издавани незаверени преписи от актовете на всяко лице, което ги поиска.

Системата на вписавания е предвидена с една-единствена цел - всеки, който желае да закупи имот, да може да се информира за това кому принадлежи този имот, да може да получи препис, незаверен, и от нотариалния акт, за да може тогава, когато отиде да реализира сделката, да види дали пред нотариуса, например, не се представя фалшификат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!