И синът на Христо Кулишев замесен в групата за поръчкови убийства

Снимка: БГНЕС

В разбитата вчера организирана престъпна група за поръчкови убийства, е участвал и синът бившия шеф на Агенция "Митници" Христо Кулишев - Максим Кулишев. По-рано стана известно, че за "мозък" на групата се спряга и името на доведената дъщеря на митничаря - Мила Георгиева. 24 часа след операцията от прокуратурата и МВР дадоха официална информация за дейността на групата. 

Синът на Мила Георгиева - Мартин се издирва. Смята се, че той също е ръководил групата заедно с майка си.

В групата са участвали още съпругът на Георгиева и биологичният й брат. В ареста в момента са осем от членове на групата, двама се издирват. Тя е действала от началото на 2012-а година. Занимавала се е с поръчкови убийства, но документи по делото има само за три опита за убийства в София и Слънчев бряг, занимавала се е още с наркотрафик, ДДС, контрабанда и палежи. 

Първият сигнал, след който и МВР започва да работи по тази група, е от юни 2014-а година след стрелба по криминално проявения Тихомир Дочев. До вчерашната операция се стига по спешност, след като до МВР достига достоверен сигнал, че част от групата е поръчала убийствата на друга част от нея заради обтегнати отношения. Това обясниха на пресконференция главният секретар на МВР и шефът на спецпрокуратурата.

Утре се очаква да бъде внесено искането за постоянния арест, вероятно на част от групата, макар че все още се изяснява дали всички да останат в ареста, или някои да бъдат с други мерки за неотклонение. 

На тази пресконференция потърсихме коментар от Светлозар Лазаров за последните тежки криминални престъпления, включително и от тази нощ. Вместо това той предложи статистика за това, че през 2012-а година при 136 убийства 74 са били разкрити, през 2013-а - от 105 убийства - 55 разкрити. Най-добра разкриваемост е имало през 2014-а година. Що се отнася до последните тежки убийства, там работата продължава. МВР ще дава информация само в присъствието на прокурори.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!