Павлина Панова и Лозан Панов представят концепциите си за ВКС

Снимка: БГНЕС

Двамата кандидати за председател на Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова и Лозан Панов представят концепциите си за развитието на съда пред своите колеги. Тази възможност беше записана в специалните правила за избор на председатели на двете върховни съдилища и главен прокурор и се прилага за втори път. Макар да не се очаква след края на изслушването редовите върховни съдии да заявят своите предпочитания за единия или за другия, и Панова, и Панов заявиха, че тази част от процедурата е много важна за тях.

Около 50 върховни съдии са на изслушването. Има и членове на Висшия съдебен съвет.

Павлина Панова, която е заместник-председател на ВКС, заяви, че за нея фактът, че е човек отвътре, я натоварва с повече отговорност и очаквания. Затова тя очаква повече критичност от колегите си.

Лозан Панов, който е редови съдия във ВАС, призна, че е чувал, че на него се гледа като на външен за съда човек и даже като на парашутист.

Мога да опровергая това, каза Панов, който е сочен за фаворит за поста.

И двамата съдии бяха категорични, че изборът е важен за върховенството на закона и като сигнал към редовите съдии за реформа. Фактът, че той ще се осъществи ден след ключовия евродоклад, който очакваме да бъде сред най-критичните от началото на членството на България в ЕС, беше повод за двамата да заявят, че очакват изборът между тях да бъде по концепциите и представянето им, а не през ефекта от доклада, който ще бъде оповестен на 28-и януари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

51 съдии от ВКС искат среща с кандидатите за председател

Общо 51 съдии от Върховния касационен съд поискаха среща с двамата претенденти за председател на Съда - Павлина Панова и Лозан Панов. Магистратите предлагат срещата да е на 16-и януари в Съдебната палата. Изборът за нов председател на Върховния..

публикувано на 14.01.15 в 16:05

Кандидатите за председател на ВКС изразиха надежда за справедлива процедура в борбата за идеи

Кандидатите за председател на ВКС Павлина Панова и Лозан Панов заявиха, че се надяват на справедлива процедура и борба на идеи. Панова коментира изказването на министъра на правосъдието Христо Иванов, че изборът е предрешен, като посочи, че силно се..

публикувано на 12.01.15 в 13:07

Кандидатите за председател на ВКС ще бъдат изслушани в понеделник

Членове на Висшия съдебен съвет поискаха от правосъдния министър да сложи край на спекулациите, че има политически екшън план за предсрочно прекратяване на мандата на съвета. Призивът беше отправен по време на извънредното заседание на съдебните..

обновено на 08.01.15 в 12:50