Мониторинговият доклад за България показва, че напредъкът е бавен

| обновено на 28.01.15 в 13:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мониторинговият доклад на Европейската комисия за борбата с корупцията и организираната престъпност в България вече е достъпен в интернет. Той показва, че предвид политическата несигурност в страната през изминалата година напредъкът е бавен и са необходими допълнителни стъпки.

Докладът, който обхваща период от година, посочва, че за това време в страната имаше три различни правителства и трудна парламентарна ситуация. Според документа това е допринесло за липсата на решителност за реформи. Придвижването на реформите напред изисква признаване на проблемите и идентифициране на мерки за решаването им. В това отношение настоящото правителство и парламент предприеха важна стъпка чрез одобряването на стратегия за съдебна реформа, която предвижда насоки за бъдеща работа в редица области. Те обаче трябва да бъдат следвани и прилагани, за да бъде демонстрирана убедителна промяна, се посочва още в документа. 

Политическата несигурност и другите предизвикателства през изминалата година направиха трудна задачата за реформи в България. Все пак е положителен знак, че в голям брой области проблемите бяха признати и бяха идентифицирани решения. Сега е време за действие. Реформите, посочени в нашия доклад, ще помогнат за възвръщане доверието на гражданите и на тези, които искат да инвестират в страната, посочва в официалното съобщение първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

БСП смята, че докладът на ЕК е очаквано критичен, според ГЕРБ с него се гласува доверие на кабинета

С доклада на Европейската комисия (ЕК) се гласува доверие на правителството, коментираха управляващите от ГЕРБ. От своя страна, други партии в парламента определиха като смекчени критиките в документа. Има очаквания, че новоприетата съдебна стратегия..

обновено на 28.01.15 в 15:31

Представители на политически сили в НС определиха като смекчени критиките в черновата на доклада на ЕК

Представители на политически сили в парламента определиха като смекчени критиките в черновата на доклада на Европейската комисия (ЕК). Има очаквания, че новоприетата съдебна стратегия е шанс новото правителство да проведе необходимите реформите...

публикувано на 28.01.15 в 12:13

В доклада има добри думи за Стратегията за съдебната реформа, а критиките са за работата на ВСС

Политическата несигурност и другите предизвикателства през изминалата година направиха трудна задачата за реформи в България , това се посочва в официално съобщение на първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс , след..

обновено на 28.01.15 в 18:09