Евгения Харитонова: Вече има битов потребител, който си купува ток по пазарни цени

За да не плащат по-високи сметки за ток, битовите потребители трябва да внимават при избора на търговец при излизане на свободния пазар. За това предупредиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Вече има битов потребител, който си купува ток по пазарни цени. Това съобщи Евгения Харитонова от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Въпреки че възможността да се излезе на свободния пазар на електроенергия съществува от 2007-а, очакването е, че пълната либерализация ще стане в края на тази година.

Харитонова предупреди за опасности при излизането на абонатите на пазара:

Тук има една друга опасност – трябва да се намерят  добри търговци, защото, ако търговецът ни в един момент реши, че не му е интересно на мен да ми доставя, той може да се откаже. Има там някакви договори, ще се изпълнят договорите, но в един момент оставаш на доставчик от последна инстанция, поне един-два месеца, докато процедурно се прехвърлиш към някой друг търговец. Цените на доставчика от последна инстанция са по-високи.

Харитонова каза още, че има интерес от много фирми да станат търговци на енергия, но повечето от тях не искат да продават на битовите потребители.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!