България обеща да предприеме мерки за отстраняване на слабостите, посочени от ЕК

България ще предприеме необходимите мерки за отстраняване на слабостите, посочени от Европейската комисия. Това се казва в официалната позиция на финансовото министерство. В нея те обобщават критиките от Брюксел, но не и мерките, които страната ни ще предприеме за дисбалансите.

Конкретните мерки, които страната ни ще предприеме по преодоляването на рисковете в банковия сектор и пазара на труда, ще бъдат отбелязани в актуализацията на Националната програма за реформи за 2015 г. и в Конвергентната програма (2015-2018 г. ). Конкретни мерки обаче не са посочени.

От Министерството на финансите обобщават следните критични области, които са получили от Брюксел. Първо - заради кризата с КТБ трябва да има трайно възстановяване на доверието в банковата система и да се направи преглед от независима надзорна институция. Реално управляващите неведнъж е са изказвали становището, че трябва да тръгнем по пътя на европейския банков надзор, но това ще бъде възможно едва след попълването на състава на БНБ. В момента именно ресорът "Банков надзор" е с временно управляващ подуправител.

От Брюксел са подчертали нуждата от механизъм за определяне на минималната работна заплата, с който не се ограничава достъпът до пазара на труда на нискоквалифицираните хора и нуждата от реформи в образователната система. В момента минималната работна заплата се определя с постановление на Министерския съвет, като тази година бе увеличена веднъж през януари и ще бъде увеличена още веднъж до 380 лева от 1 юли. Плавните увеличение за следващите години са разписани в средносрочната програма.

Европа настоява и да имаме предвидима бизнес среда, добра инфраструктура. Като слабости са посочени енергийната система и правосъдието.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ЕК придвижва на етап "последно предупреждение" три наказателни процедури срещу България

Европейската комисия придвижва на следващ етап – последно предупреждение, три наказателни процедури срещу България. Две от тях са свързани с транспорта, третата – със здравеопазването.  България не е въвела в националното си законодателство..

публикувано на 26.02.15 в 13:59

Кризата с КТБ е основна причина България да бъде поставена на специален мониторинг

Кризата с КТБ е основна причина България да бъде поставена сред страните с прекомерни макроикономически дисбаланси, които изискват специален мониторинг от Брюксел. Това обясниха експерти от Европейската комисия, след като тя постави страната ни в..

публикувано на 26.02.15 в 15:48