КЕВР: Близо 69 000 клиенти на EVN все още са без ток

| обновено на 11.03.15 в 14:32
Снимка: БГНЕС
Близо 69 хиляди клиенти на EVN все още са без ток, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Светла Тодорова. Очаква се до края на седмицата електрозахранването и на най-отдалечените места да бъде възстановено.

От Електроенергийния системен оператор (ЕСО) остава да отстранят аварията в подстанция Ардино.

На този етап най-важното е да бъде пуснат токът, а не как са се справили енергийните дружества, каза Светла Тодорова. По думите ѝ една от причините за авариите са недостатъчното инвестиции в мрежата:

Инвестициите в сектора бяха систематично намалявани през последните години, като в последния регулаторен период на разпределителните дружества не е предвиден нито един лев за инвестиции. По отношение на ЕСО ситуацията е сходна. Техните цени също бяха намалявани през последните години. Очевидно е, че не са достатъчно средствата в сектора и вероятно това е една от причините.

Светла Тодорова посочи още, че такива бедствия не би трябвало да се отразяват на цените на тока, тъй като има други начини за покриване на щетите – застраховките на съоръженията и признатите средства за ремонт и поддръжка на мрежата.

Репортажа на Юлияна Корнажева можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!