БСП остави без право Сергей Станишев да се кандидатира за председател на партията

Националният съвет на БСП остави без право Сергей Станишев да се кандидатира за председателското място в партията. Това стана ясно, след като социалистите приеха поправки в устава на БСП.

Лично лидерът на БСП Михаил Миков поиска с предложение да отпадне поправката в устава на партията, която поставяше пречка пред бившия лидер и президент на ПЕС Сергей Станишев да оглави отново БСП. В залата обаче е имало достатъчно възражения, призна самият Миков, и той е бил принуден да оттегли предложението си, станало популярно като поправката "анти-Станишев":

Имаше възражения в залата, че не може да се разделят председателите, за всички да отпадне, макар че аз го предложих лично заради спекулациите в медиите, че това е персонална поправка. Смятам, че по никакъв начин не бива председателите да бъдат отделяни от партията. Всички те, от времето на  Жан Виденов, Георги Първанов е по-различен случай - той си направи друга партия, Сергей Станишев е председател на Партията на европейските социалисти, са необходими на партията.  В този случай обаче, когато има предсрочно прекратяване на мандата, тази възможност е ограничена на един мандат.

Социалисти коментираха, че самият Станишев е споделил  пред пленума, че сега не е време за драматични промени в устава. Пленумът на БСП утвърди политическата декларация и резолюцията за левите стандарти в местната власт. Документите ще станат основата на платформата на БСП за предстоящите местни избори на есен за силна и социално отговорна местна власт.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!