Барак Обама обяви дипломацията за най-добрия път към решаване на иранския ядрен въпрос

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама заяви, че дипломацията е най-добрият път към решаване на иранския ядрен въпрос и изрази надежда, че ще бъде сключено окончателно споразумение с Техеран. В седмичното си обръщение към нацията, посветено на постигнатото по-рано тази седмица рамково споразумение между Иран и световните сили, Обама подчерта, че изпълнението на ангажиментите на Техеран ще бъде подложено на строг контрол:

Това споразумение не се основава на доверие. Основава се на безпрецедентни проверки. То е дългосрочно споразумение, със строги ограничения на програмата на Иран за повече от десетилетие и безпрецедентни мерки на прозрачност в продължение на 20 или повече години. Като страна по Договора за неразпространение на ядрените оръжия, на Иран никога няма да бъде разрешено да разработи ядрено оръжие.

Барак Обама допълни, че наложените санкции на Иран ще бъдат вдигани поетапно, като някои от тях, свързани с подкрепата на тероризма, нарушаването на правата на човека и иранската ракетна програма, ще останат в сила и след споразумението. Американският президент подчерта, че ако Иран наруши договореностите, санкциите ще бъдат възстановени незабавно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!