КЗК: Законът за енергийната ефективност поставя консултантите в неравностойно положение

Снимка: cpc.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) смята, че Законът за енергийната ефективност ограничава конкуренцията между доставчиците, както и при сертифицирането и обследването на сградите. Според регулатора нормите поставят физическите лица - консултанти в неравностойно положение спрямо търговските дружества.

В становището си КЗК посочва, че както търговците, така и физическите лица - консултанти по енергийна ефективност, представляват предприятия съгласно правото на конкуренцията. Затова регулаторът настоява да се предостави възможност на всяко физическо лице, преминало обучение и придобило съответната квалификация, включително с положен изпит, да осъществява дейности по обследване за енергийна ефективност и сертифициране за всички категории сгради, в това число и обследване на енергийната ефективност на промишлени системи.

Освен това от КЗК смятат, че нормативната уредба не трябва да съдържа необосновано високи изисквания, които да възпрепятстват навлизането на пазара.

Примери за това как законът ограничава част от участниците на пазара, посочи говорителят на Комисията Марио Гаврилов:

Ограниченията за физическите лица се изразяват в това, че те не са допуснати до извършването на определени услуги, за които се извършва регистрация по Търговския закон. Има една юридическа неяснота изпълнението на други дейности трябва ли да се извършва  при регистрирани по търговския закон търговци, или може да се извършват и от физически лица, които са консултанти. Ние предлагаме да отпадне тази яснота в Закона и да се даде възможност и на съответните физически лица, които разполагат с необходимата компетентност, да издават констатации и да носят отговорност за своите експертизи.

Становището на регулатора е съгласувано с експертите и предоставено на Министерството на икономиката, Народното събрание и на правителството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!