Посланиците на САЩ и Франция призоваха за фундаментална съдебна реформа в България

Посланиците на САЩ Марси Рийс и на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан
Снимка: БГНЕС
Посланиците на Съединените щати и Франция призоваха за фундаментална съдебна реформа в България. Марси Рийс и Ксавие Лапер дьо Кабан подкрепиха предложенията на правосъдния министър Христо Иванов, но напомниха, че властите трябва да осигурят и прилагането на новото законодателство.


България е изправена пред суровата неотложност на настоящия момент да укрепи върховенството на закона и да се пребори с корупцията
, каза посланикът на САЩ.

Според нея, съдебна система, на която може да се има доверие, е неангажирана политически, не действа избирателно и произволно, а справедливостта тържествува.

За нея гражданите вярват, че се използва само за наказване на извършено престъпление, а не за получаване на финансова облага или за разчистване на политически сметки, каза Марси Рийс и призова:

Намалете парламентарната квота във Висшия съдебен съвет.

Авторът на израза за "гнилите ябълки в съдебната система" френският посланик Ксавие дьо Кабан  прогнозира, че с намаляването на квотата на парламента ще се намали и политическото влияние върху съдебната система. Той се обяви за пряк избор на членовете ВСС от магистратските квоти.

При дълбоки реформи, механизмът за мониторинг скоро ще отпадне и ще се върне доверието на българските граждани към съдебната система, смята френският посланик.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!