Срещите на парламентарните групи с кандидата за управител на БНБ продължават

Димитър Радев
Снимка: БГНЕС

Срещите на парламентарните групи с кандидата за управител на БНБ Димитър Радев продължават в парламента. Очаква се днес Радев да се срещне с двете най-големи опозиционни партии БСП и ДПС. Засега неговата кандидатура е единствената. 

Част от парламентарните групи настояват гуверньорът на Централната банка да бъде избран с конкурс. Мандатът на настоящия гуверньор Иван Искров изтича през октомври.

Името на Димитър Радев за гуверньор на БНБ се спрягаше отдавна, но във вторник той официално бе номиниран за такъв от ГЕРБ. Именно от най-голямата парламентарна група организират срещите му с останалите. Днес е ред на "БСП лява България" и ДПС.

Приветствам инициативата номинираният за управител на БНБ да проведе срещи с всички парламентарни групи, защото това не е каква да е позиция. БНБ е един от стълбовете на стабилност на страната, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

След като се срещне с кандидата, групата ще вземе решение дали да го подкрепи или не. Предстои и "БСП лява България" да разговаря с Димитър Радев, макар и от групата да имат притеснения, че той има опит в писането на бюджети, а не ръководенето на банки. Георги Кадиев от левицата коментира:

Аз лично мисля, че е хубаво да има конкуренция, да има и други кандидати за гуверньор. Надявам се, че БСП ще издигне такъв кандидат. Разбира се, по никакъв начин не се бъркам в това решение, защото си е решение на ръководството и на групата. Дано да е силен кандидат, който да има шанс да спечели.

Радев е отговарял на въпроси на реформаторите и патриотите, а мненията им се разделят:

Прекалено семпло му е CV-то. Един период от време е бил заместник финансов министър при различни правителства. След това в друг период е бил нещо като експерт към Международния валутен фонд,  смята Димитър Байрактаров от патриотите, а Мартин Димитров от реформаторите е впечатлен от кандидатурата на Радев:

Хората правят институцията. Така че в лицето на Димитър Радев виждам една наистина много сериозна кандидатура.

Но окончателното становище на реформаторите също ще бъде дадено, след като се изслушат и други кандидатури, ако има такива.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!