Срещата Юнкер – Ципрас продължи дълго, но завърши оптимистично

| обновено на 04.06.15 в 11:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Без постигнато споразумение, но с оптимистични изказвания, приключи срещата между премиера на Гърция Алексис Ципрас, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и шефа на еврогрупата Йерун Дейселблум.

Обсъжданията ще продължат идните дни. Колкото повече разговаряме, толкова повече се приближаваме към решение
, каза Ципрас след края на разговорите. Смятам, че във всички случаи сме близо до споразумение, но е необходимо да приключим обсъжданията с реализъм. Оптимист съм, че Европейската комисия има намерение да постигнем реалистично споразумение, посочи още Ципрас.

Гръцкият премиер е отхвърлил някои от предложенията, направени от кредиторите, за да се позволи бързо отпускане на помощта за Гърция, която е жизненоважна за финансовото оцеляване на страната. Става дума за исканията за орязване на най-ниските пенсии и повишаване на ДДС върху електроенергията, които Ципрас определи като неприемливи.

Срещата между Юнкер и Ципрас продължи почти пет часа и половина.

Не е ясно дали Гърция ще изплати поредния транш от заема, който има към МВФ. Утре Атина трябва да преведе 305 милиона евро, а общо през юни трябва да изплати почти 1,6 млрд. евро. Освен това до края на месеца Атина трябва да обслужи държавни заеми от малко над 5 млрд. евро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!