10 години Торлашки фолклорен събор в Чупрене

2
Снимка: Радио ВИДИН Архив

В днешната среща на територията на "Памет нашенска" Сашка Георгиева, секретар на читалище "Христо Ботев 1897 г." в с. Чупрене разказва историята на Торлашкия фолклорен събор "Када кум прасе и ти вречу", който тази година чества 10-годишен юбилей. В началото в читалището използват възможността да направят проект към Министерството на културата, който обаче не е одобрен.

Имаше един Славчо Стаменов, който отговаряше за читалищата в региона. Той беше запознат с нашия проект и ни посъветва, независимо че проектът ни не е спечелен, да го направим с наши средства. Ние така и направихме с наши средства и с помощта на Общината го направихме.

На първия събор участват състави само от община Чупрене. 7-8 групи с около 150 участници. Първите две години съборът се провежда в читалището.

Сашка Георгиева, Снимка: Иванка ПетроваНа 9-ия фестивал вече имаме 180 състава с около 2000 участници. Хората сами ни търсят, ние не ги търсим. Искат да взимат участие... Вече го провеждаме на площада, където се готвят традиционни ястия и има увеселителни игри и търговска част  с гордост продължава да разказва Сашка Георгиева.

Съборът в с. Чупрене вече е включен в националния календар на Министерството на културата.

Той е един от големите фолклорни фестивали в България и е с международно значение  завършва Сашка Георгиева. 

Съборът тази година ще се проведе на 12-и, 13-и и 14-и юни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия