Започна реставрация и консервация на част от крепостната система на Видин

Започнаха аварийни дейности по реставрация, консервация и спешно укрепване на част от турското кале във Видин . Обектът е публична държавна собственост и е паметник на културата от национално значение. Целта е да се предотвратят разрушителни процеси..

публикувано на 29.05.24 в 15:54

Археолози започнаха спешни спасителни разкопки в най-големия некропол на Рациария

Спешно спасително проучване започнаха археолози край пътя за село Държаница, където преди месец при извършване на подготвителни дейности за ремонт бяха разкрити археологически ценности, в които са установени иманярски действия. В разкопките участва екип..

публикувано на 29.05.24 в 15:51

Пет години Салон за наивистично и интуитивно изкуство в Белоградчик

Салонът за наивистично и интуитивно изкуство в Белоградчик става на пет години. Единственaта по рода си музейна експозиция у нас е събрала творби както на български, така и на чужди автори. Създадена е от Даниела Осиковска и нейния съпруг Георги..

публикувано на 29.05.24 в 14:57

Отвориха "завета към поколенията" в чипровското училище "Петър Парчевич"

400 години от своето създаване отбелязва тази година Основно училище "Петър Парчевич" в Чипровци. По този повод днес в училището бе отворен  Заветът към поколенията, написан и оставен през 1984 година от тогавашното училищно ръководство,  каза..

публикувано на 28.05.24 в 15:00

Врачански ученици с призови места в международен конкурс

Четирима ученици от СУ "Козма Тричков" Враца спечелиха призови места в конкурса "История, патрони и дарители на моето училище".  Конкурсът се организира от Национална Априловска гимназия - Габрово и фондация "Радетел" и е с  международно участие...

публикувано на 28.05.24 в 14:15

Фестивалът на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" раздаде наградите си

Отличени са  творците с най-добрите есета и стихотворения, участвали в шестия Фестивал на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето". Темата беше  "Днес имаме ли свободата, за която се е борил Христо Ботев".  37 бяха участниците в..

публикувано на 28.05.24 в 12:40

Абитуриентските балове - повод за празник или излишна суета?

Абитуриентските балове са уникално преживяване не само за завършващите, но и за техните родители, учители и приятели. Всеки млад човек иска да направи този момент специален и запомнящ се. С какво, обаче се свързва абитуриентският бал -..

публикувано на 27.05.24 в 17:00

Общински съвет Видин с Декларация към институциите за буферния паркинг

Декларация с искане да се сезират държавните институции относно буферния паркинг край Дунав мост 2  прие  Общински съвет Видин . Предложението внесе Калин Виденов по време на редовното заседание на местния парламент. Той обясни, че целта на..

публикувано на 27.05.24 в 14:47

Отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ

На 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ. Това е денят, в който отдаваме почит и признание на всички професионалисти, които работят неуморно и самоотвержено, за да спасяват човешки животи. Спешната медицинска помощ е критичен..

публикувано на 27.05.24 в 13:04

Пътеписът на Нора Ардашева "Жълтата стрелка"

Пътеписът "Жълтата стрелка" на Нора Ардашева е книга, за която трябва да улучиш точното време, точно като с истинско пътуване. Защото какво е един пътепис, ако не пътешествие, било то и само във въображението на читателя. Може би с повечето книги е..

публикувано на 24.05.24 в 12:00