ЕС обяви проекти за 118 млн. евро в помощ на Латинска Америка

Снимка: архив

118 млн. евро като проекти в помощ на Латинска Америка и Карибите обяви Европейският съюз в рамките на провеждащата се регионална среща на високо равнище в Брюксел. Парите от европейския бюджет целят да инвестиционното и бизнес сътрудничеството на Европейския съюз с региона.

Нашите региони много ще спечелят ако работят съвместно и много ще загубят, ако не си сътрудничат, отбеляза като домакин ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.

Латиноамериканските и карибските държави се нуждаят от чуждестранни инвестиции, но те трябва са взаимно изгодни и да се защитим от атаките срещу суверенитета ни, причинени от двустранни търговски споразумения диктувани единствено от едрия капитал, заяви като представител на регионалната група еквадорският президент Рафаел Кореа.

Сред търсещите взаимно изгодно икономическо сътрудничество тук е и президентът Росен Плевнелиев, който призова за латиноамерикански инвестиции.

Заповядайте, използвайте България като база, за да търгувате свободно, без никакви такси в Европейския съюз. Имаме 26 индустриални зони, които предлагаме. Очакваме най-голямото летище в света да се случи в Истанбул. То буквално ще бъде близо до нашата граница. Това са все предпоставки, които ние ще разкажем на партньорите в Латинска Америка, за да позиционират своите стоки, своите търговски пътища защо не и през България, която е стабилна и която предоставя изгодни условия, обясни Плевнелиев.

Срещата на върха продължава и утре.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!