ЕК разкри някои предложения на кредиторите, отхвърляни от Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) за първи път публично разкри някои от предложенията на кредиторите към Гърция, които тя отказва да приеме. След поредния неуспех в неделя Комисията, която е участник в преговорите, опроверга твърденията на гръцките власти, че им се оказва натиск да орязват пенсии и заплати.

Груба манипулация на фактите е твърдението, че институциите са поискали орязване на индивидуалните пенсии, заяви говорителят на Еврокомисията Аника Брайдхард.

Кредиторите искат реформи на гръцката пенсионна система, която е една от най-скъпите в Европа:

Тя включва поетапно отпадане на ранното пенсиониране. Според изчисленията на институциите това трябва да спестява по 1% от БВП на Гърция годишно. Гръцките власти обаче са съгласни само на 71 млн. евро за 2016 година, което е едва 0,04 на сто от БВП.

Не е вярно, че от Атина се иска ново намаляване на заплатите,
допълни още Брайтхард:

Заплатите трябва да растат само според производителността на труда и конкурентоспособността на икономиката. Предлага се и реформа на колективното трудово договаряне съгласно международните стандарти.

Кредитори на Гърция са 18-те останали демокрации в еврозоната, а не Еврокомисията припомни говорителят - Маргаритис Схинас, според когото до 30-и юни все още е възможно постигането на споразумение.

Гръцката криза е тема на работен обяд в момента между председателите на комисията Жан-Клод Юнкер и на Европейската централна банка Марио Драги.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!