Иван Искров се оттегля на 10 юли

Иван Искров
Снимка: БГНЕС


Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров депозира оставката си, считано от 10 юли, в писмо, изпратено до народните представители. В него Искров е категоричен, че наследникът му трябва да встъпи в длъжност в най-кратки срокове.

Гуверньорът на БНБ настоява в най-кратки срокове да бъдат избрани подуправители за управленията "Банков надзор" и "Емисионно". 

Иван Искров описва като "лична воля" решението си да подаде оставка, като подчертава, че неведнъж е заявявал това намерение. Искров изразява увереност, че който и от четиримата номинирани кандидати за поста му да бъде избран, ще съумее да събере около своята концепция за управление и своята личност една внушителна парламентарна подкрепа.

Сред задачите, които стоят пред БНБ, Искров посочва институционалното укрепване, оценката на надзорните практики, създаването на законовата рамка за възстановяване и преструктуриране на банките, както и подготовка за предстоящата оценка на качеството на активите и стрес - тестовете на българските банки.

В писмото си Искров твърди, че с мерките, приемани през годините от Централната банка, няма опасност за българските банки заради гръцката криза.

Независимо от това, процесът на разрешаване на дълговата криза в Гърция най-вероятно ще бъде продължителен и ще остане потенциален източник на несигурност и напрежение, допълва Искров. По думите му, именно заради това е необходимо БНБ да разполага с ясен мандат и перспектива пред ръководството, за да работи заедно с останалите институции в страната за поддържане на макроикономическата стабилност и в защита на дългосрочните националните интереси.

Пълния текст на писмото можете да видите тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Менда Стоянова

Менда Стоянова: На 10 юли може да имаме нов управител на БНБ

Новият управител на БНБ ще бъде избран на 10 юли, потвърди председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя разкритикува управителя на БНБ Иван Искров , че е фиксирал дата, на която да бъде освободен от поста, защото така няма законов начин новият..

публикувано на 23.06.15 в 15:01