Христо Иванов: БСП няма позиция по съдебната реформа

Мая Манолова има шансове да стане добър омбудсман, смята правосъдният министър

Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Христо Иванов се срещна с депутати от БСП в парламента, за да се опита да ги убеди да подкрепят промените в Конституцията, които касаят съдебната система.

На влизане той похвали Мая Манолова, че подкрепя съдебната реформа, но обвини БСП в липса на позиция по темата: 
Важното решение предстои в пленарна зала. Така че, изобщо не може да се говори за такива политически квалификации като бламиране и последици. Това превъзбуждане малко ми се вижда доста предварително. Дайте да изчакаме в пленарна зала и да видим какво ще се случи. Политическите сили, особено от опозицията, някак си не могат да извадят аргументи. БСП няма позиция по съдебната реформа, няма свое предложение. Подкрепи стратегията, в която пише разделяне на ВСС, сега някак си не може да се мотивира да гласува за нея. Това всичко почва да изглежда като очакване на някакви оферти и сделки и почва да изглежда зле.

Христо Иванов коментира и възможността Мая Манолова да стане омбудсман:

Ако беше за друга фигура сделката, можеше да се говори за сделка. Но госпожа Манолова, на нея се дължи обръщането на вота на социалистите по тази тема. Ако в момента се обсъжда нейното изваждане от парламента, не мисля, че това е сделка по посока подкрепа на съдебната реформа. Забележете, че вчера те до такава степен й нямаха доверие да не би да постъпи по съвест, че пратиха друг да изчете становището на БСП. Госпожа Манолова стоеше до господин Стоилов като дете на родителска среща. Аз мисля, че госпожа Манолова има шансове да стане един добър омбудсман, но българският парламент ще загуби и съдебната реформа ще загуби един отговорен приятел.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Радан Кънев: Неуспех на съдебната реформа ще доведе до правителствена криза

Неуспех на съдебната реформа ще доведе до правителствена криза. Това предупреди Радан Кънев от Реформаторския блок, ден след като представителите на опозицията и на АБВ в ресорната комисия отхвърлиха проекта за промени в Конституцията: За България..

обновено на 08.07.15 в 12:03

Христо Иванов: Действа една изключително овластена мафия – на вечните съдебни началници

Висшият съдебен съвет се е превърнал в трансмисия на търговията с дела. Това заяви в Нова телевизия правосъдният министър Христо Иванов .  Той каза още, че у нас функционира една изключително овластена мафия – на вечните съдебни началници .  Иванов..

публикувано на 08.07.15 в 09:48

Парламентарната комисия за промени в Конституцията отхвърли проекта на управляващото мнозинство

Временната комисия за промени в Конституцията отхвърли на първо четене проекта, внесен от Цецка Цачева и група народни представители. Против измененията гласуваха членовете на комисията от "БСП лява България", ДПС, АБВ и "Атака". ГЕРБ, Реформаторският..

публикувано на 07.07.15 в 19:12