Вътрешните министри на ЕС не постигнаха консенсус за разпределението на бежанците от Италия и Гърция

Снимка: БГНЕС

Няма консенсус за прехвърлянето на общо 40 хиляди сирийци и еритрейци, регистрирани като бежанци в Италия и Гърция, стана ясно от външния министър на Люксембург, който е ротационен председател на съвета.

На въпрос дали отлагането е заради несигурното бъдеще на Гърция в еврозоната, Жан Аселборн намекна: Месец юли може да бъде много опасен за ЕС.

Аселборн увери обаче, че компромис за приема на мигранти ще бъде постигнат.

Постигната е сделка за друга група – общо 20 хиляди, които се намират извън територията на Съюза и са посочени за настаняване в Европа от хуманитарна агенция на ООН.

Разселването на останалите 40 хиляди от Италия и Гърция ще се реши на 20 юли на нова среща за споразумение за доброволните квоти на вътрешните министри в Брюксел. Това обяви комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, който увеличи на 240 милиона евро субсидията за онези, които доброволно приемат хората.

Още не сме приключили. Но днес всички страни-членки изразиха желание да допринесат, да участват и да подкрепят държавите в нужда.

България настояваше за специален статут, защото според правителството вече е приела достатъчно бежанци. На пресконференцията на Аврамопулос и Аселборн като подложени на миграционен натиск бяха споменати Австрия и Унгария.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!