България и Германия ще си сътрудничат за бежанците

Снимка: БГНЕС

България и Германия ще си сътрудничат за бежанците. Експерти от двете страни ще анализират съвместно миграционните процеси към Европейския съюз. Това стана ясно след подписването на съвместна декларация за сътрудничество и задълбочаване на  връзките в областта на международната закрила между българската и германската служби за бежанците.  
Документът ще допринесе за осъществяване на ефективен взаимен обмен на информация относно националните практики в областта на международната закрила за справяне с предизвикателствата на повишения миграционен натиск, пред който е изправен Европейският съюз. Председателят на Агенцията за бежанците Никола Казаков:
Това е пътят между държавите-членки - сътрудничество на двустранна основа в рамките на Европейския съюз с цел подобряване на комуникациите, повишаване на нашите усилия за посрещане на този натиск. Германската служба е водеща в това направление по предоставянето на убежище и именно затова ние подписваме това споразумение.
Текстът регламентира взаимодействието на двете служби при отчитане на наличните човешки и финансови ресурси при стриктно спазване на приложимото национално законодателство в съответните страни, още повече, че проблемите са идентични. Доктор Манфред Шмит, председател на германската служба за бежанците: 
Можахме да констатираме вчера, че проблемите, които имаме с българските ни колеги, са общи. Затова е още по-важно да покажем на Европа, че солидарността е начин да решим тези проблеми.
Предвижда се интензивен обмен на информация и опит в областта на производството за взимане на решение по молбите за международна закрила, на качеството на производството за изготвяне на информация за страните на произход и анализ на миграционните процеси, както и при дейности в рамките на фонд "Убежище, миграция и интеграция".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!